NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Het trendrapport van de World Gold Council

16 aug 2013

Ieder kwartaal brengt de World Gold Council (WGC) een rapport uit over de marktontwikkelingen. De WGC is een grote en wereldwijd opererende brancheorganisatie van juweliers en edelmetaalhandelaren, die cijfers samenstelt van verschillende overheden (en Thomson Reuters) tot een overzichtelijk geheel. Het is een aardig middel om feit van fictie uit het nieuws van de afgelopen maanden te scheiden. Daarom zetten wij hier voor u de meest opvallende punten op een rij.

Dalende vraag in het westen, stijgende vraag in Azië

Inmiddels hebben we veelvuldig besproken dat er sprake is geweest van papieren verkoop maar groeiende vraag naar fysiek goud de afgelopen maanden. Nu zijn de bijbehorende cijfers bekend. De wereldwijde vraag naar goud afgelopen kwartaal was 856,3 ton, 12% minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Er werd 402,2 ton goud vanuit de wereld van de goudcontracten (ETF’s) op de markt gezet, daartegenover is de vraag naar gouden baren en munten gestegen met 221,7 ton. Voor gouden juwelen steeg de vraag met 154,7 ton, de totale fysieke vraag steeg dus met 376,4 ton.

 Vraag naar juwelen

Bijna de volledige 402,2 ton aan aanspraken op goud die in het westen werden gedumpt zijn dus het afgelopen kwartaal in de vorm van munten en baren opgekocht. De sterke prijsdaling die het afgelopen kwartaal optrad heeft een verschuiving van het goudbezit naar Azië opgeleverd. Daar werd in overgrote meerderheid het goud in fysiek vorm gekocht. Dit is te zien aan de bovenstaande diagram waarin de toename van de vraag naar gouden juwelen per regio is uitgesplitst. De verschillen waren iets minder groot met munten en baren, maar de trend vergelijkbaar.

Dalend aanbod van goud

Een effect dat ook in het WGC rapport naar voren kwam, maar minder aandacht kreeg is erg interessant voor de toekomst van de goudprijzen; niet alleen de vraag, maar ook het aanbod van goud is het afgelopen kwartaal afgenomen. De daling van het aanbod had te maken met het meest elastische deel van het goud aanbod; recycled goud. Door de gedaalde goudprijs zijn mensen over de hele wereld gestopt met het verkopen van hun (oude) sieraden en edelmetalen munten. Het aanbod ging van 389.0 ton in het tweede kwartaal van 2012 naar 308,3 ton afgelopen kwartaal.

 goudaanbod

Als we deze trends combineren zien we dat de markt voor fysiek goud steeds krapper zal worden de komende tijd. We moeten hierbij meenemen dat grote mijnbouwondernemingen als BarrickGold en Anglogold Ashanti, projecten aan het stilleggen zijn. Deze productieverlaging zal eind 2013 en begin 2014 merkbaar worden en als de prijzen niet aantrekken nog verder in de toekomst. Als we het rapport overzien en naar de toekomst kijken is schaarste van fysiek goud de trend. Als de prijzen niet snel stijgen zal de fysieke vraag fors moeten dalen wil er geen grote schaarste ontstaan.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.