NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Het is weer 2012 in Portugal en Griekenland

05 jul 2013

We zijn terug bij af; de zuidelijke Eurolanden stuntelen verder. Griekenland blijft een bron van zorg, maar vooral Portugal staat nu vol in de schijnwerpers. De Portugezen waren het bezuinigen al een tijdje beu, maar dat is niks nieuws. Nu zijn er ministers die aftreden omdat ze niet langer de broekriem willen aantrekken. Muiterij in de regering wordt door financiële markten opgevat als een slecht teken. Als Portugal nu naar de stembus zou moeten of van de huidige koers zou gaan afwijken, wordt de kans dat zij hun schulden kunnen betalen weer een stuk kleiner.

Afgetreden ministers

De politieke crisis in Portugal begon maandag met het aftreden van de Minister van Financiën Vitor Gaspar. Gaspar was afgelopen jaar verantwoordelijk voor de implementatie van een stevig pakket bezuinigingen. De doortastende en misschien dwingende wijze waarop hij dat deed maakte hem niet populair en kostte hem draagvlak bij de coalitiepartners. Dat zijn aftreden onder druk van de coalitie plaatsvond, bleek toen de Portugese premier, Pedro Passos Coelho, zijn opvolger voordroeg.

De keuze voor de nieuwe Minister van Financiën was tegen het zere been van coalitiepartner CDS-PP. Dat de premier een voorstander van het gevoerde beleid voordroeg leidde tot het demonstratief aftreden van de Minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de CDS-PP, Paulo Portas. De andere ministers van de coalitiepartner bleven nog even aan, maar dat er binnen de regering een hevige strijd is tussen de ‘milde’ coalitie partij en de strenge bezuinigers van premier Passos Coelho’s partij is duidelijk.

Reactie van de markt 

Een regeringscrisis in Portugal was wel het laatste waar bezitters van Portugese staatsobligaties op zaten te wachten.  Dit bleek toen de Portugese staatsleningen woensdag massaal in de uitverkoop werden gezet. De rente voor de belangrijke 10-jaars lening steeg woensdag tot 8,22% om net onder het kritieke punt van 7,5% te eindigen. Nu wordt er afgewacht hoe de Portugese regering uit de huidige crisis komt en of acute noodsteun uit Europa nodig is. Pikant detail is dat Portugal niet in aanmerking komt voor het door de ECB beloofde reddingsvest Outright Monetary Transactions (OMT).

Ondertussen in Griekenland steken ‘de 2012 taferelen’ ook weer de kop op. Ook daar is bezuinigingsvermoeidheid toegeslagen, iets wat de markt op de zenuwen werkt. Met deze twee probleemgevallen in gedachte was de persconferentie van ECB voorzitter Mario Draghi dan ook extra interessant. Het effect bleef niet uit: Draghi kwam met de Europese variant van QE. Hierdoor werd het Financieel Dagblad vrijdag uitgelokt tot de opmerking ‘Uiteindelijk ontkomt de ECB er niet aan de geldpers op volle toeren te laten draaien’.

Ruimer beleid in de Eurozone

Geheel tegen zijn eigen regel in kondigde Draghi aan dat de rentes lang laag zullen blijven, ‘Forward Guidance’ heet dat in banktermen. De euro dook op deze opmerking omlaag ,maar de financiële markten verheugde zich op het vooruitzicht van nog meer gratis geld. Op termijn is de opmerking van Draghi, dat de ECB technisch klaar is voor negatieve rente nog wel interessanter. Als het zover komt is dat de Europese variant van QE. Banken krijgen dan een rentevergoeding om geld te lenen. Iets wat u en ik misschien ook wel zouden willen.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.