NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Het einde van de dollar?

20 okt 2013

Investeerders, grootbanken en hedgefunds, allemaal hadden ze even gelachen van ongeloof en daarna de financiële stekker uit de economie van een land getrokken dat openlijk overweegt zijn rekeningen niet te betalen. Bij de Verenigde Staten is het een ander verhaal. Opgelucht en dankbaar neemt de gevestigde financiële orde het doekje voor het bloeden aan, dat het congres in Washington afgelopen donderdag produceerde. Waarom? Omdat ze (we) niet zonder de dollar kunnen.

Ook in de wereld van het edelmetaal is de macht van de dollar welbekend. De koersen van goud, zilver en platina worden uitgedrukt in dollars, waardoor voor allen al om handelstechnische redenen de stand van de dollar cruciaal is. Vooralsnog kunnen de Chinezen, Indiërs, Europeanen en Russen hoog en laag springen, de bestaande handel in edelmetalen zou een tijdlang vrijwel stil komen te liggen zonder dollars. En dan hebben we het over edelmetaal, een commodity die bekend staat om eigenzinnigheid.

Alternatieven

Een vaak gehoorde conclusie van mensen die hebben gezocht naar alternatieven voor de dollar als wereldreservemunt, is dat dit alternatief financiële chaos is. Behalve de praktische rol die de dollar speelt als schakel tussen alle valuta en goederenmarkten die de wereld kent, is er ook nog eens de Amerikaanse economie. Ondanks het feit dat het gegoochel met hypotheken en het gespeculeer van Wall Street de wereldeconomie bijna omver heeft getrokken, is het zonder Amerika lastig zaken doen.

Hoewel er officieel meerdere wereldreservevaluta zijn, is er feitelijk maar één: de dollar. Op afstand staat de euro en in de verte de renminbi. Maar deze beide valuta zijn er simpelweg niet klaar voor het stokje van de dollar over te nemen aangezien Europe lijdt aan een gebrek aan centrale sturing en China aan een overdosis ervan. Ze zouden nog minder vertrouwd worden dan de dollar en grote financiële onrust zou het gevolg zijn. Er wordt daarom al tijden gespeculeerd over een nieuw soort valuta, die kan dienen als wereldreservevaluta.

Special Drawing Rights

In 2010 kwam er speciaal VN-rapport over dit onderwerp uit. Dit rapport sprak van Special Drawing Rights (SDR’s), een kredieteenheid voor internationaal opererende financiële instellingen, gebaseerd op een samenstelling van de grotere internationale valuta. Dit idee komt echter niet van de grond, ondanks dat de positie van de dollar er sinds 2010 niet beter op is geworden. Dat komt waarschijnlijk doordat SDR’s in de kern een politieke oplossing zijn van een probleem dat vrije markten betreft.

De oplossing zit in de hoek van wat ‘creatieve destructie’ genoemd kan worden. Dit komt er op neer dat de markt, na één dollardeceptie teveel, besluit de pijn te nemen en de stekker er uit te trekken. Er zal een monetair slagveld volgen, waarna de oplossing vanzelf bovendrijft. Of het de Zwitserse frank, goud of zilver zal zijn, moet de toekomst uitwijzen, maar de markt en dus de mensen zullen zelf moeten kiezen. Noch de VN, noch AmsterdamGold kunnen eigenhandig de macht van de dollar breken.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een positie in fysiek zilver.