NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Hebben we de COMEX goudkoers nodig?

11 mei 2013

Steeds vaker krijgen wij de vraag welke goudkoers AmsterdamGold volgt bij het vaststellen van de prijzen. Het is daarom belangrijk te zeggen dat er maar één wereldgoudkoers is en dat we er niet onderuit komen die voorlopig te hanteren. De ontwikkelingen van de afgelopen weken hebben mensen bewust gemaakt van de twijfelachtigheid van de ‘goldspot’ de wereldgoudkoers die tot ons komt vanuit de New Yorkse COMEX (Commodity Exchange).

Er zijn meerdere plekken waar goud wordt verhandeld voor verschillende prijzen, maar er is één doorlopende koers die over de hele wereld wordt gebruikt. Aangezien de gouden en zilveren baren en munten worden geproduceerd van Sydney, Shenzen (China), Wenen, Frankfurt, Londen, Ottawa tot New York is het gebruik van een gedeelde koers noodzakelijk. Partijen die in fysiek goud handelen blijven dus voorlopig de wereldgoudprijs hanteren.

Waarom dan die ophef

Als u de edelmetaalmarkt volgt zult u vast wel de commentaren hebben gelezen (ook bij ons) dat de fysieke goudprijs en de papieren goudprijs uit elkaar lopen. Hoe kan dat als er maar één koers is? De koers komt tot stand door vraag en aanbod samen te brengen op papier. Als de prijs is bepaald moet de afhandeling (met bijbehorende kosten) nog volgen. Als het alleen contracten betreft zullen de administratieve kosten niet zo hoog zijn, bijvoorbeeld 0,2% op het transactie bedrag.

Als het fysiek goud betreft dan lopen de kosten snel op, want de fabricage en het vervoer van baren of munten zit niet in de goldspot. Bij grote baren van 12,5 kilo waren de kosten ongeveer 2% en als het munten van een ounce betrof konden de kosten oplopen tot 6%. Dit is een globale schets van de situatie bij een markt in rust. De afgelopen weken was de markt niet in rust. De vraag naar fysiek goud was groter dan het aanbod en de kosten voor fysiek levering zijn opgelopen. Afhankelijk van land tot land kon het oplopen tot tientallen procenten.

Verwerken we dat in het voorbeeld dan veranderde de situatie als volgt. Als we de realiteit van afgelopen weken meenemen met een koersval van 1700 naar 1350 en een premiestijging van munten naar 10% (globale indicatie van het wereldwijd gemiddelde) ontstaat de volgende situatie. (NB dit is een situatieschets en geen praktijkvoorbeeld)

Terwijl de goudkoers daalt stijgt de waarde van fysiek ten opzichte van papier met 3% en sterker nog de kosten voor de levering van munten stijgen met 34,2% (van 98,60 naar 132,30).

Goudcontract van 1703,4 (1700 + 0,2%) naar 1352,70 (1350 + 0,2%) een daling van 20,6%.

Gouden munten van 1802 (1700 + 6%) naar 1485 (1350 + 10%) een daling van 17,6.

Wat nu?

Zolang de koersdaling binnen de perken blijft zal er niet zoveel veranderen, omdat zoals beschreven de handel afhankelijk is van een centrale koers. Zodra de daling voortzet komt er zeer waarschijnlijk een moment dat bezitters en producenten van fysiek edelmetaal niet meer willen leveren voor een afgeleide van de wereldgoudkoers. Het percentage is namelijk niet altijd meer op te hogen, 200% van niks is nog steeds niks. Zoals we eerder hebben gezien zit er wel een ondergrens aan de prijs waarvoor een goudbaar kan worden geproduceerd en dat is geen 200% van niks.

Een tweede punt is dat papiergoud geen bescherming tegen inflatie biedt. Goud en zilver bieden als het eropaan komt alleen bescherming in fysieke vorm. Het is goed mogelijk dat de prijzen daarom erg verziekt zijn door het gebruik van de grotendeels papieren spotprijs. Voor bezitters van edelmetaal zou het daarom niet zulk slecht nieuws zijn als de situatie een scheiding in de markt dwingt. Voorlopig zijn de schakels in de productieketen nog gebonden aan de koersen van de COMEX. Het is daarbij vrij zeker dat loskoppeling van de prijzen met een klap zal gebeuren die je hoogstens kan ontgaan als je staat te graven in een goudmijn.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.