NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Goudverkopen schieten omhoog na Cypruscrisis

19 mrt 2013

Beleggers stappen in goud en zilver als veilige haven

Het reddingsplan om de financiële crisis op Cyprus te bezweren heeft  grote onrust te weeg gebracht onder spaarders en beleggers. Ook in Nederland is die trend merkbaar. De mogelijke precedentwerking van de Cypriotische spaarderstax zorgt ook in Nederland voor forse vraag naar fysiek edelmetaal. AmsterdamGold.com B.V., marktleider in de verkoop van fysiek edelmetaal, meldt een sterke toename van de omzet.

Spaarderstax zorgt voor onrust
In het reddingsplan is opgenomen dat het Europese noodfonds (ESM) een lening verstrekt van maximaal 10 miljard euro, waarbij een zogenaamde “stabiliteitsheffing” wordt geheven op alle spaartegoeden op Cypriotische bankrekeningen. Reden voor grote onrust en een vlucht naar goud.

Spaarders moeten een bepaald percentage van het gestalde tegoed moeten inleveren, om zo een bijdrage te leveren aan de reddingsoperatie van de eilandstaat. De stabiliteitsheffing in het plan behelsde aanvankelijk een (eenmalige) bijdrage van 9,9 procent  voor spaartegoeden boven 100.000 euro en 6,75 procent voor spaartegoeden tot 100.000 euro.  Vooral de voorgenomen heffing voor spaartegoeden onder de 100.000 euro zorgt voor veel onrust onder spaarders, omdat deze spaartegoeden normaal gesproken zijn gegarandeerd. Inmiddels wordt gewerkt aan afgezwakte varianten, waarbij kleine spaarders minder worden belast en bedragen boven de 500.000 euro meer. Hoewel dat de effecten voor kleinere spaarders afzwakt, is daarmee de angst van spaarders niet weggenomen dat zij – nu of later – een deel van hun gespaarde geld kwijtraken. Uit angst voor een mogelijke bankrun, waarbij spaarders al het geld van de bankrekening halen, zijn de banken in Cyprus tot donderdag gesloten. Ook dat draagt bij aan het gevoel van onzekerheid onder Cypriotische burgers.

 

AmsterdamGold meldt sterke toename omzet

Direct gevolg van het reddingsplan voor Cyprus en de daarmee gepaard gaande onrust onder spaarders is een toename van de vraag naar edelmetalen: met name goud en zilver. “Sinds de bekendmaking van het reddingsplan in Cyprus is de dagelijkse omzet verdrievoudigd.”aldus Luc van Hecke, manager bij AmsterdamGold. “Goud heeft altijd een belangrijke rol gespeeld als onderliggende waarde van uitgegeven papiergeld. Sinds het loskoppelen van de goudstandaard en is de waarde van geld vooral gebaseerd op vertrouwen. Door fysiek goud en zilver aan te kopen zetten beleggers papieren tegoeden om in tastbaar bezit.”

 

AmsterdamGold merkt al langere tijd dat de grote overheidstekorten in combinatie met de voortdurende geldcreatie om de Eurocrisis te bestrijden zorgen voor een toenemende vraag naar goud en zilver. Daarbij investeren beleggers – uit hoofde van risicospreiding – steeds vaker een deel van hun portefeuille in edelmetaal.

AmsterdamGold.com