NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Goudschaarste dreigt in India

26 jul 2013

De Indiase regering probeert al een paar jaar de goudbehoefte van haar burgers in te dammen. Zij doen dat omdat goudbezitters moeilijker zijn te controleren en reguleren dan gewone rekeninghouders, maar zeker ook om het Indiaas handelstekort in te dammen. India importeert voor meer geld dan het exporteert en dat handelstekort is een economisch probleem. Vooral olie en goud wegen zwaar op de balans, dat zijn immers dure goederen die allemaal van buiten de grenzen moeten komen. Olie kunnen ze niet remmen, maar goud proberen ze wel tegen te houden.

Maatregelen

Eerder berichtte wij al over de importheffingen op goud die India nu meerdere keren per jaar opschroeft. Begin vorig jaar ging de heffing van 2 naar 4 procent en begin dit jaar van 4 naar 6 procent. In juni ging deze importheffing naar 8%, dit was nadat een publieke oproep van de Minister van Financiën in maart om minder goud te kopen geen effect had. Verder zijn er het afgelopen jaar een reeks maatregelen genomen om de creatie van ‘papiergoud’ in India te vereenvoudigen. Banken hoeven bijvoorbeeld minder reserves aan te houden voor het uitzetten van goudrekeningen.

India zou maar wat graag zien dat haar goudlustige burgers zich tevreden zouden stellen met een papiertje waarop staat dat ze goud bezitten. U kunt op Reuters een mooi overzicht vinden van alle maatregelen die door de Indiase overheid zijn genomen om dat te bevorderen. In India werken echter de inflatiecijfers en de traditie van sparen in fysiek goud deze promotie van papiergoud tegen. Het is tekenend voor de waarde van papiergoud, dat het niet gaat omdat het makkelijker of beter is, maar omdat goud te duur is om te importeren.

Feestdagen

Alle importheffingen en handelsbelemmeringen ten spijt de Indiase feestdagen staan voor de deur en de Indiërs willen goud. Half augustus beginnen de Indiase festivals die de behoefte aan gouden sieraden doen toenemen. In november begint Dhanteras, een vijf daags festival waarbij de Hindoe godin Lakshmi massaal om gezondheid en voorspoed wordt verzocht. Dit festival gaat traditioneel gepaard met flinke goud en zilver aankopen. Dan wordt het geheel afgesloten door het trouwseizoen, u kunt zich vast wel voorstellen wat het voorkeursgeschenk is bij een Indiase bruiloft.

Ingehaald door China

Met al dat feestgedruis in aantocht willen de Indiase juweliers zich goed bevoorraden, maar dat is lastig met alle restricties. De premies die de Indiase dealers betalen aan de tussenhandel zijn inmiddels verviervoudigd door de schaarste. Mayank Khemka, een groothandelaar in Nieuw-Delhi voorspelt dat dit in augustus nog eens kon verdubbelen, als het beleid niet veranderd. De World Gold Council voorspelt nu zelfs dat India voor het eerst zal worden ingehaald door China op de lijst van goud importerende landen. Een beeld dat mogelijk door massale smokkel wordt vertekend.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.