NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Gouden Philharmoniker in trek

30 aug 2013

De Oostenrijkse Munt (Münze Österreich), producent van gouden en zilveren Philharmoniker munten, rapporteerde afgelopen week een sterke omzetstijging over het afgelopen half jaar. Over de maanden januari tot juli heeft het Oostenrijks munthuis een stijging van de muntverkoop van 79% doorgemaakt.  In het totaal verkochten zij die periode naar eigen zeggen 383.500 gouden munten van een troy ounce. Over heel 2012 waren dat er 400.000. Grote vraag onder particulieren veroorzaakte deze stijging, met het zwaartepunt in Azië.

De andere grote munthuizen van de wereld hebben ook niks te klagen over het verloop van 2013. Munten als de Gouden Maple Leaf, Krugerrand en Gouden Philharmoniker doen het erg goed in Azië, waar handzaam edelmetaal de afgelopen maanden massaal werd gekocht. In China wordt de Gouden Panda geslagen, echter met een oplage in de tienduizenden kan deze munt bij lange na niet in de vraag voorzien. Er werden in 2012 bijvoorbeeld maar 30.000 gouden 1oz. Panda’s gemunt. India produceert helemaal geen eigen internationaal erkende gouden beleggingsmunt.

Gouden Eagles verkoop

Grote hoeveelheden gouden beleggingsmunten worden daarom ingekocht vanuit, Canada, Zuid-Afrika, Australië, de V.S. , en Europa. De US Mint rapporteerde eerder dit jaar een 82% gestegen verkoop van Golden Eagles, iets waar ze simpelweg niet op berekend waren. Nadat ze hun voorraden hadden geleegd konden ze de vraag niet meer aan waarna Amerikaanse kopers ook munten van buitenlandse munthuizen moesten betrekken. Daar hebben zowel de Philharmoniker als de Maple Leaf munt van geprofiteerd.

 Gouden-Maple-Leaf-Sales

In 1992, 1995, 1996 en 2000 was de Wiener Philharmoniker de meest verkochte munt ter wereld, een plek die daarna moest worden afgestaan aan de Maple Leaf. Voor die tijd was de Zuid-Afrikaanse Krugerrand de dominante beleggingsmunt. In de jaren tachtig kwam niet alleen 90% van het goud uit Zuid-Afrika, ook 90% van de beleggingsmunten werden daar toen geslagen. De boycot vanwege de apartheid bracht daar verandering in. Na het opheffen van de boycot is de Krugerrand niet meer teruggekeerd op de koppositie (mede vanwege teruglopende mijnopbrengsten).

goudenmunten

Tegenwoordig is de Canadian Maple Leaf de meest verkochte gouden munt, direct gevolgd door de Wiener Philharmoniker. Op de derde plaats lijkt de Kruger te gaan komen, maar data voor het hele jaar is natuurlijk nog niet binnen. In de diagram hieronder is te zien dat de Philharmoniker vorig jaar nog minder verkocht dan de Gouden Eagle als de Krugerrand. Verder moet er een kleine kanttekening worden gemaakt bij het volume van de Kangeroo van de Perth Mint. Het Australische Munthuis spreidt de productie van munten namelijk meer dan zijn concurrenten.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.