NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Een veelzeggende uitbraak

07 jun 2019

Terwijl in Amerikaanse dollars en euro’s de goudprijs aan het stoeien is met korte termijn weerstanden, lijkt de goudprijs in Chinese Yuan’s door te breken uit de langjarige weerstand op net iets boven de 9000 yuan.  Voor zilver is het nog niet zo ver;  de huidige Chinese prijs ligt nog 30 % onder de vijfjarige top, vergelijkbaar met de situatie van de zilverprijs in euro’s en dollars.

https://goldprice.org/charts/history/gold_5_year_o_x_cny.png

Toch dekken bovenstaande gegevens over de edelmetalen niet de hele waarheid. In China moet men voor fysiek zilver namelijk omgerekend twee dollar meer betalen dan voor de prijs welke in London wordt vastgesteld, waarmee in feite al een scheiding is aangebracht tussen de markt voor fysiek zilver en die voor de papieren zilver contracten uit London. Een scheiding die voor het Westen overigens nog in het verschiet ligt.

https://goldprice.org/charts/history/gold_60_day_o_x_cny.png?0.4336735493164421

Wat bovenstaande korte termijn grafiek zichtbaar maakt is het effect van de mislukte onderhandelingen tussen de VS en China. Werd eerst de goudprijs nog onderdrukt door de hoge verwachtingen, is nu na de definitie teloorgang de goudprijs in yuan aan het stijgen. De door Trump gestarte tarievenoorlog zal de relatie overigens verder onder druk zetten, omdat bij een inzakkende globale economie de cash flow zal opdrogen. Dat houdt in dat een groter deel van de wereldeconomie benodigd is om de cash flow die nodig is om ( de rente op ) je schulden te betalen. Als men daarbij bedenkt dat China 80 % van de Amerikaanse markt voor medicijnen produceert, maar bovenal een gelijk percentage van de zeldzame metalenmarkt in handen heeft,  beseft dat zowel de high tech industrie als militair gezien de VS al binnen zes maanden grote problemen kan gaan ondervinden als zij te veel werk gaan maken van de importheffingen. In de tussentijd kan  Trump nog pronken met het in negen maanden gehalveerd handelstekort met China, ware het niet dat nu meer Chinese goederen via Vietnam, Taiwan en Mexico verhandeld worden, daarmee de Amerikaanse heffingen deels ontlopend.

Chinees leed

Overigens kent China ook zijn eigen uitdagingen; zo is twee weken geleden voor de eerste keer in 30 jaar een Chinese bank ( Baoshang) in dergelijke problemen gekomen dat de centrale bank heeft moeten ingrijpen door de boel over te nemen, om vervolgens de geldmarkt te moeten sussen met forse geldinjecties. En dat onderstaande lijst van Chinese banken met achtergestelde jaarrapporten op enige waarheid berust bleek afgelopen vrijdag, toen de Bank van Jihnzou haar auditor Ernst en Young zag vertrekken, wat in combinatie met een uitblijvende jaarrekening  een  voorloper is van een vrijwel zeker failliet.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Chinese%20banks%20troubled.jpg?itok=BIUsW8Rf

De hamvraag hierbij is dan ook of een en ander beperkt blijft tot de bovenstaande kleinere en medium banken, of dat ook grote banken getroffen zullen gaan worden.

Europa onder druk

Maar ook tussen de VS en Europa botert het al enige tijd niet meer. De Duitse auto industrie lijdt onder de importheffingen, en een recessie in Europa’s powerhouse lijkt dan ook een logisch gevolg. Een voor de hand liggende Europese reactie is dan ook om de euro goedkoper te maken, waarmee een reeks van opeenvolgende devaluaties tussen de euro en de dollar het gevolg zal zijn. Of Duitslands grootste bank dit proces nog volledig zal gaan meemaken is overigens zeer de vraag, gezien onderstaande koersontwikkeling van Deutsche Bank. Met een koers die eind vorige week al onder de €6 is gedaald lijkt een ingrijpen door de Duitse overheid/ centrale bank nog slechts een kwestie van tijd, omdat vanwege de enorme omvang van de bank er geen alternatief mogelijk lijkt.

https://pbs.twimg.com/media/D750YZfXkAElbdW.png

Systeem onder druk

En terwijl nu ook tussen Mexico en de VS het niet meer botert vanwege een door Trump aangekondigde importheffing op Mexicaanse producten van 5 % welke kan oplopen naar 25 %, met India afgelopen maandag als laatste ‘slachtoffer’,  loopt de druk wereldwijd steeds verder op. Met dit beleid schijnt Trump in eigen land goed te scoren vanwege dit ogenschijnlijke pro- VS beleid, waarbij hij openlijk solliciteert naar een tweede ambtstermijn. Maar hij zal als geen ander weten dat met dit beleid de druk op het systeem steeds verder zal oplopen en het wachten is op de onvermijdelijk klap voor de VS en het Westers economisch systeem.  Hoe dan ook, het zal voor de centrale bankiers nog een hele, en wellicht onmogelijke, klus worden om de boel weer in het gareel te krijgen. Zo zijn in de markt ondertussen al drie! renteverlagingen ingeprijsd, en lijkt een forse geldcreatie de enige mogelijkheid om de boel nog enige tijd draaiende te houden. Mr Gold Jim Sinclair verwacht hierbij in 2022 een eerste reset, waarbij goud tussen de $2000 en $2500 zal uitkomen, twee jaar later gevolgd door de tweede en tevens laatste reset welke de goudprijs de definitieve klap omhoog zal moeten bezorgen.

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud