NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Goud verdwenen in China

21 feb 2014

Het is een spraakmakende titel: ‘500 ton goud vermist’. De Telegraaf maakte er vorige week dankbaar gebruik van. Vermissing is strikt genomen niet helemaal de juiste benaming voor deze situatie, Er is namelijk niemand die claimt goud te missen. De reden dat men stelt dat er 500 ton goud vermist wordt: volgens gegevens van de China Gold Association is in China 500 ton goud meer geproduceerd en geïmporteerd dan dat er is verkocht door Chinese goudhandelaren.

Wat kan er met die 500 ton gebeurd zijn?

Een mogelijke verklaring voor deze scheve verhouding is dat Chinese goudhandelaren het afgelopen jaar grotere voorraden zijn gaan aanhouden. In 2013 hebben onze Chinese collega’s regelmatig ‘nee’ in plaats van goud moeten verkopen, iets dat ze liever niet willen. Het is ook mogelijk dat er goud is weggevloeid in het informele circuit. Het is goed denkbaar dat er ook in China spaarders en vermogenden zijn die liever geen registratie zien van het goud dat zij hebben gekocht.

Waarschijnlijk kloppen bovenstaande verklaringen, maar of daarmee de missende 500 ton kan worden verklaard is zeer de vraag. Er is ook een derde verklaring, namelijk dat de Chinese centrale bank (PBoC) zijn goudvoorraden heeft vergroot. Redelijkerwijs is dat de enige partij die met gemak dergelijke hoeveelheden goud kan wegmoffelen. Ook zou het logisch zijn dat de PBoC zijn kooplust niet wil adverteren omdat zij daarmee de prijs zou opdrijven en zichzelf op kosten jaagt.

Wat maakt de rol van de PBoC zo interessant?

Als de Chinese centrale bank ervoor kiest haar vreemde valuta reserves verder om te zetten in goud, kan dat voor druk aan de koopkant zorgen die de komende jaren niet aflaat. De Chinese centrale bank heeft namelijk een kleine 3 biljard euro aan vreemde valuta, voornamelijk in dollars, en minder dan 2% daarvan in goud. Ontwikkelde economieën hebben ongeveer de helft van hun vreemde valuta reserves in goud. Als de PBoC heeft besloten naar een dergelijke balans toe te werken dan zou dat een enorme impact op de prijs van goud kunnen hebben.

Publiekelijk verklaart de PBoC geen interesse te hebben in goud, maar ze zouden wel gek zijn iets anders te verklaren en daarmee de prijs op te drijven. Zij hebben ook al sinds 2009 hun goudvoorraden niet meer gepubliceerd. Het is daarom verwonderlijk dat de aandacht voor de ‘verdwenen’ 500 ton goud, na de eerste smeuïge berichten, is gaan liggen. Als deze namelijk bij de PBoC terecht is gekomen zou dat een belangrijke voorbode zijn voor de mogelijke prijsontwikkeling van goud de komende jaren. We houden u op de hoogte.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.