NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Goud of Zilver?

27 feb 2018

 

De goud-zilver( GZ) ratio, dat wil zeggen de goudprijs ten opzichte van de zilverprijs, koerst momenteel rond de 80. Daarmee bevindt deze verhouding zich in onderstaande 20-jaars grafiek in de bovenste regionen, wat aangeeft dat zilver in verhouding tot goud goedkoop is.

 

Op deze grafiek zien we ook dat deze verhouding zich grosso modo in een bandbreedte beweegt tussen de 80 en 45, met uitschieters naar boven en beneden. Los van bijkomende kosten valt te berekenen dat bijvoorbeeld 100 ounce zilver nu gekocht, omgeruild voor goud wanneer de GZ ratio weer op 45 staat en weer teruggekocht bij een GZ ratio van 80 bijna een verdubbeling van uw edelmetaal bezit kan betekenen.

Een ‘risico’ wat u hierbij loopt laat de veertigjarige grafiek zien, waar in december 1979 een GZ ratio van 14, 2 aangetikt is, om vervolgens door te schieten richting de 140 en daarna dalend naar onder de 40.  Indien op het juiste moment te hebben ge- en verkocht een ver- dertig-voudiging van uw edelmetaalbezit tot gevolg hebbend,

 

Een wijs belegger neemt echter met minder genoegen want dit soort uitschieters zijn echter zeldzaam en nog veel zeldzamer zijn de beleggers die de hele rit uitzitten en op de precies juiste piek-en dalmomenten  in- en uitstappen.

En tot slot onderstaande grafiek, waarin dezelfde goud-zilver ratio over ruim 300 jaar wordt getoond. Zichtbaar is dat in juli 1919 een dieptepunt is bereikt met een GZ ratio van 17,7, maar wellicht van meer belang is de ratio van voor 1900, toen een vrijwel constante verhouding tussen de goud- en zilverprijs van 16,1 gold.

Verbazingwekkend? Nou nee, want deze waarde komt sterk ( omgekeerd) overeen met de hoeveelheid goud en zilver welke jaarlijks bovengronds worden gehaald. Ondenkbaar dat deze ratio weer terugkeert? Ook niet, wanneer goud ( met olie) weer de basis gaat vormen van een nieuw geldstelsel, en het huidige ongedekte en schuldoverladen geldsysteem zijn laatste adem heeft uitgeblazen.

 

Hoe dan ook, het kan geen kwaad bij de relatieve onderwaardering van zilver ten opzichte van goud uw edelmetaalportefeuille eens tegen het licht te houden, met de vraag of een uitbreiding van de zilverportefeuille passend is.

Flash crash

Het fysieke bezit van goud en zilver krijgt steeds meer glans bij de toename van de flash crashes, waarbij op grond van computerprogramma’s  plotseling forse uitschieters plaats vinden. Vorige week was het weer eens raak bij het Britse pond, welke zonder enig onderliggend nieuws 64 punten zakte in enkele seconden. Hoewel enkele seconden later de hele daling weer teniet gedaan was, wordt zo de kwetsbaarheid van het kaartenhuis maar weer eens duidelijk.  Het is immers niet ondenkbaar dat zo’n flash crash zo ver doorschiet, dat dit een verkoopgolf vanuit andere software programma’s teweeg brengt, de oorspronkelijke daling daarmee fors versterkend.

 

QE nummer zoveel

Met een dalende dollar en obligaties lijken dalende aandelenkoersen een logische volgende stap. Om de status quo ( in ieder geval voor een onwetende bevolking) te handhaven lijkt een nieuwe ronde van QE ( Quantative Easing, ofwel geld bijdrukken) dan ook voor de hand liggend. Om de geesten rijp te maken hebben FED leden Dudley en Rosengren hier al op gezinspeeld, wellicht in aanloop op de eerste rapportage van FED chef Powell deze week aan het Amerikaanse congres.

 

Of een nieuwe ronde geld bijdrukken nu al daadwerkelijk gaat plaats is nog niet zo waarschijnlijk, maar veel andere opties staan niet open om de schone schijn in stand te houden.

Deutschland uber alles

Wijst een toename van flash crashes op een toenemende instabiliteit, en wordt gezinspeeld op een volgende ronde van QE, is de situatie in Europa geen haar beter. In onderstaande grafiek ziet u de zgn. Target 2 balance, waarin de onderlinge claims en aansprakelijkheden tussen de Europese landen onderling zijn weergegeven. De bovenste felblauwe lijn is Duitsland, wat bijna 900 miljard euro tegoed heeft van vooral de landen rond de Middellandse zee, waarvan overigens zo’n 220 miljard van de ECB zelf. Koplopers zijn echter Italië met een schuld van €433 miljard en Spanje met €374 aan Duitsland. Hoewel dit bedragen zijn die op zich het financiële systeem in Europa al kunnen laten klappen, is Duitsland zelf echter ook uiterst kwetsbaar. Hier zetelt immers Deutsche Bank, met een balans en derivatenpositie die groot genoeg zijn om Duitsland, en daarmee heel Europa, inclusief de ECB, in een keer onderuit te halen.

 

Goud of zilver?

Ter bescherming tegen een deel van het komende onheil lijken goud en zilver veruit favoriet, mede vanwege het feit dat beide edelmetalen in verhouding tot alle andere financiele waarden enorm zijn ondergewaardeerd. De optimale onderlinge verhouding van beide edelmetalen in uw portefeuille hangt van meerder factoren af, maar prijstechnisch is zilver nu extra aantrekkelijk. Maar bent u klein behuisd, of is uw vermogen aanzienlijk, doe dan net als Rusland en Turkije. Beide landen maakten immers vorige week bekend een flinke extra portie goud te hebben ingeslagen, bovenop hun al aanwezige voorraden.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud en zilver.