NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Goud en Syrie

29 aug 2013

Syrie is het nieuwe hoofdpijndossier van de wereldpolitiek. De burgeroorlog aldaar is inmiddels bijna 2,5 jaar aan de gang, maar sinds de regeringstroepen (of een andere groepering) een grote gifgas aanval hebben uitgevoerd op de burgerbevolking ligt het conflict op het bordje van de grootmachten van deze wereld. De mogelijkheid dat de VS met een coalitie van bevriende naties militair gaan ingrijpen joeg de financiële wereld afgelopen week behoorlijk op de kast. De prijzen van schaarse goederen zoals olie en edelmetaal stegen daardoor flink.

Stijgende prijzen

Goud en zeker ook zilver waren toen de onrust rond Syrië oplaaide al bezig met een sterk herstel van de daling die de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden. De impuls die daarbij kwam door eventuele oorlogsdreiging is inmiddels wat bekoeld nu is gebleken dat de Amerikanen terughoudend zijn gebleken om daadwerkelijk tot actie over te gaan. De financiële wereld lijkt nog niet te rekenen op een slepend conflict. Als het bij stoere taal uit Het Witte Huis blijft zullen de koersfundamenten weer bij het monetair beleid komen te liggen.

De Amerikaanse vloot ligt klaar en de Fransen lijken ook bereid zich in het geheel te mengen. Als er maandag of dinsdag wordt besloten om te gaan schieten, dan kunnen we een flinke rally in olie en goud verwachten. Slepende conflicten drijven transportkosten op en schaden de wereldeconomie. Vermogende partijen zullen via edelmetaal hun kapitaal proberen veilig te stellen en speculanten zullen proberen te verdienen aan het opkopen van olievoorraden. Het succes van zo’n investeringsstrategie is dan vervolgens afhankelijk van de duur en grote van het militaire conflict.

Kans op ingrijpen

Obama en de Britse premier David Cameron hebben stevige taal geuit en kunnen moeilijk terug. Het is aan de andere kant heel riskant dat zonder enige steun vanuit de Verenigde Naties te doen. Iets dat David Cameron afgelopen donderdag duidelijk werd toen het Britse parlement hem op pijnlijke wijze terugfloot. De Britten hebben Irak nog vers in het geheugen en weigeren zonder VN mandaat een nieuw conflict te betreden. Gelukkig voor Obama heeft Francois Hollande wel belangstelling voor een manhaftig prestigeproject.

Rusland is tot nu toe tegen iedere vorm van inmenging geweest omdat zij van oudsher goede betrekkingen hebben met het Syrische regime. China volgt Rusland, omdat zij tegen inmenging in het algemeen zijn. Poetin is wel een beetje aan het schipperen geslagen want een gifgas aanval kan hij niet openlijk goedkeuren. Rusland twijfelt daarom openlijk aan de lezing dat regeringstroepen de dader van de dodelijke aanval zijn. Het wachten is daarom nu op het rapport van de VN waarnemers die in Syrië ter plaatse zijn.

Bewijs

Duidelijk is dat Obama het liefst zou ingrijpen. Dat zou zijn geloofwaardigheid ten goede komen. Maar om een beetje steun in de wereld te krijgen voor een aanval van welke vorm dan ook moeten de bewijzen van de schuld van Assad wel sterk zijn. Toch is de steun van de Fransen opvallend omdat zij indertijd fel tegen de aanval op Irak waren. Het brengt een aanval in ieder geval dichterbij. Bovendien kan fatsoenlijk bewijs altijd gefabriceerd worden, iets waar de Amerikanen erg goed in zijn.

Het politieke spel is op de wagen, maar de kans dat goud en zilver hun stijging gaan ontlenen aan het conflict in Syrië op de lange termijn lijkt klein. Een kleine boost volgende week kan wel worden verwacht. Obama heeft zich echter tot op heden te terughoudend betoond met het opzoeken van langlopende conflicten. Als het conflict in Syrië overslaat naar de omliggende landen hebben we een andere situatie, maar een paar westerse kruisraketten zullen daar niet meteen voor zorgen.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.