NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Goud is een ‘rampenverzekering’

19 jul 2013

Wij behandelen in ons ‘GoudNieuws’ vaak de plannen en uitspraken van de voorzitter van Federal Reserve in de VS, Ben Bernanke. Hoewel de Amerikaanse bankier zelden over goud spreekt hebben hij en zijn organisatie, de Amerikaanse variant van een centrale bank, zeer veel invloed op de goudprijs. Het geval wil dat de opperbankier afgelopen woensdag en donderdag werd ondervraagd door de Amerikaanse Senaat en daarbij genoodzaakt werd om zijn visie op goud te geven.

‘Nobody really understands gold prices and I don’t pretend to really understand them either,’ Ben Bernanke 18-7’13

In reactie op vragen van Senator Dean Heller, een Republikein uit Nevada, gaf Bernanke onder andere het bovenstaande citaat prijs. De senator vroeg Bernanke of het feit dat de goudprijs de afgelopen maanden was gedaald moest worden gezien als teken dat het beter gaat met de economie. Bernanke die als verantwoordelijke, maar wat graag de gelegenheid aangrijpt om te zeggen dat het goed gaat, verklaarde dat hij inderdaad dacht dat de dalende goudkoers een goed teken was. Het bovenstaande citaat voegde hij vervolgens aan die opmerking toe als disclaimer.

 

Goud als ‘rampen verzekering’

‘Gold prices have fallen this year because investors see a reduced need for disaster insurance,’

De reden dat Bernanke het als een goed teken beschouwde is dat goud een reputatie heeft als rampenverzekering. Wanneer de interesse in goud afneemt, zo redeneerde Bernanke, betekend dat mensen minder noodzaak zien voor een rampenverzekering. Een logische redenering, maar het laat de kwaliteit van de verzekering buiten beschouwing. Daar komt de fysiek-versus-papier discussie om de hoek. Een discussie waar de voorzitter van de Fed helaas geen vraag over werd gesteld. Een andere mogelijkheid is dat men ten onrechte afziet van een rampenverzekering, een gedachte die Bernanke natuurlijk nooit zal uitspreken.

(In dit model staat goud naast het inflatie percentage, een-op-een correlatie is duidelijk, maar die verdween in 2005. Het model van Elfenbein legt uit dat extreem lage of hoge rentestanden daar mee te maken hebben)

Bernanke meldde de senator wel dat hij geen heldere correlatie zag tussen goud en inflatie, meneer Bernanke had schijnbaar nog nooit het model van Eddy Elfenbein (een Amerikaanse financieel analist) gezien. Elfenbein heeft een complex, maar goedwerkend model voor de verhouding van goud en inflatie ontwikkeld. Het idee daarbij is dat goud alleen los van de inflatieverwachting raakt als de reële rente laag is. Bernanke had dus gelijk toen hij stelde dat hij de goudprijs niet zo goed begreep.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.