NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Goldman Sachs draait aluminium-carrousel

26 jul 2013

In het kader van de wonderlijke manier waarop de wereldgoudprijs tot stand komt, verscheen er afgelopen week een interessant artikel in de New York Times. Het ging welleswaar over de aluminiumhandel, maar het is tekenend voor de manier waarop internationale handelsplatformen vatbaar zijn voor misbruik door grote financiële instellingen. Goldman Sachs drijft (als bezitter van de grootste aluminiumopslag in de VS) de prijzen van het metaal over de hele wereld kunstmatig op. Zij verdienen daarmee op jaarbasis ruim 200 miljoen dollar extra en het kost u geld.

Voldoen aan de eisen

Wat Goldman Sachs doet is uiteraard binnen de regels want die hebben ze zelf opgesteld, maar het komt op het volgende neer. Een groot deel van het aluminium dat op de spotprijs wordt verhandeld moet via het opslagbedrijf van Goldman, Metro International, worden uitgeleverd. De New York Times heeft nu ontdekt dat zij die levering zodanig vertragen dat de kosten van de handel wereldwijd zijn gestegen. Door deze vertraging kan Goldman Sachs extra huur innen voor de opslag, 48 dollarcent per ton per dag.

Om aan de wettelijke eisen voor opslag en transport te voldoen moet er dagelijks in het warenhuis 3000 ton (voorheen 1500) aluminium worden doorgezet. Goldman is de beroerdste niet dus  zij verplaatsen met liefde iedere dag 3000 ton aluminium van de ene loods naar de andere loods op het terrein. Omdat ze de contractuele eigenaar ook veranderen mag dat. De mensen die het aluminium elders willen gebruiken moeten wel 16 maanden op hun aluminium wachten, 20 keer langer dan de tijd voordat Goldman eigenaar werd.

Invloed op de koersen

Je zou zeggen dat het simpelweg een kwestie is je metaal elders te betrekken. En voor partijen die buiten Amerika zaken kunnen doen is dat ook een reële optie, maar daarmee is de kous niet af. Door de sterk verouderde wijze waarop de spotprijs op de London Metals Exchange (LME) wordt berekend dringen de extra kosten door in de spotprijs voor iedereen. Ondanks de belofte van de LME om deze prijsvervorming tegen te gaan en de kostenmanipulatie te bestrijden, laten die het al jaren op zijn beloop.

De reden dat de LME manipulatie van Goldman Sachs toelaat is dat ze er zelf geld aan verdienen. De LSE overziet wereldwijd 760 pakhuizen, waar aluminium, koper, goud, zilver, zink en lood in wordt opgeslagen. Op alle huur die aan deze bewaarders wordt betaald verdwijnt 1% in de zakken van het handelsplatform LME. Als er dus een partij in staat is de huuropbrengsten op te drijven zal de LME dat niet tegenhouden. Ook al beloofde de CEO van de LME bij zijn aantreden met een ‘bazooka’ het probleem van de wachttijden te lijf te gaan.

Kosten voor u

Waar de prijs van goud en zilver worden gedrukt door gebruik te maken van papieren transacties, stijgt de prijs van aluminium door deze ‘legale’ zwendel. Op basis van de gegevens van de NY Times en Nederlandse gebruikscijfers hebben wij berekend dat de gemiddelde Nederlander via blikjes, auto’s en fietsen 3,30 euro extra betaalt per jaar. Dit bedrag verdwijnt in de zakken van de LME, Goldman Sachs en een aantal andere speculanten. Zelfs als u rustig op een zonnige dag in de tuin een blikje bier opent bent u Goldman Sachs aan het betalen.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.