NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Gevolgen van Corona beleid

29 mei 2020

Hoewel  de meeste aandacht uit gaat naar de VS als leidende economie is een blik op het Europees banksysteem ook van belang, omdat de druk op het Europees gebeuren zeker niet kleiner is dan dat over de grote plas. Zo zijn de mogelijkheden om financiële schokken op te kunnen vangen bij de Europese grootste banken maar zeer beperkt. Afhankelijk van de bank hoeft deze maar tussen de 0,9 tot 3,5 % van de waarde van haar balans kwijt te raken om failliet te gaan. En dan zijn dit nog de banken die volgens de regelgeving extra grote kapitaalbuffers hebben moeten aanhouden om herhaling van de Lehman crisis uit 2009 te voorkomen. Gezien de enorme balansen van deze banken, variërend tussen de 720 en 2715 miljard euro, zal het geld wat nu in het kader van het Coronacrisis wordt besteedt nog maar kinderspel blijken te zijn bij de bedragen die nodig zullen zijn om deze banken overeind te houden. Voor meer info, klik hier. Maar niet alleen het bankwezen staat onder druk; wat dacht u van de Europese autoverkopen welke in april met 76 % zijn gedaald, nadat maart al met een daling van 55 % de boeken in was gegaan?

Verkoopcijfers die in mei niet veel beter zullen zijn, wat slecht nieuws is voor de fabrikanten maar ook de vele toeleveranciers. Het is dan ook geen wonder dat de druk binnen het Europese systeem aan het toenemen is, met Italiaanse politici die een beroep doen op Duitsland’s rijkdom waarop vanuit invloedrijke Duitse zijde fijntjes gewezen wordt op Italië’s eigen rijke burgers en een exit uit het Euro-systeem wellicht de beste Italiaanse oplossing zou zijn. Duitsland overigens wat zelf voor 9 miljard euro een belang in Lufthansa heeft moeten nemen om dit bedrijf in de lucht te houden, en het consumentenvertrouwen deze maand nauwelijks heeft doen zien stijgen:

VS en China

Maar in de VS als uitgever van de US dollar is het niet beter. Wetende dat slechts 1,4 % van haar bevolking in de agrarische sector werkzaam is, 19,2 % in de industrie en 79,4 % ! in de dienstverlenende sector is het geen wonder dat de klappen daar nu al fors zijn met een werkeloosheid van 38 miljoen mensen. Grootste slachtoffers zijn tot nu toe winkelketen JCPenney met 846 vestigingen en autoverhuurbedrijf Hertz, dat na 102 jaar activiteit een schuld achterlaat van $25 miljard dollar. Koplopers van een lange lijst van kleinere bedrijven die ook het loodje al legden. Wellicht goed nieuws voor de democraten om Trump de schuld van te kunnen geven bij de aanstaande verkiezingen, maar desastreus voor zowel de VS als wereldwijd, welke immers (nog) gebonden zijn aan de dollar.

Oplopende spanningen die ook zichtbaar worden in de relatie tussen de VS en China, waar eerdere handelsbeperkingen vanuit Amerikaanse zijde nu worden opgevolgd door een toenemende druk vanuit Chinese zijde op de nog resterende onafhankelijke positie van Hong Kong. In bredere context uitstekend zichtbaar gemaakt in een presentatie van Ray Dalio, waarin 500 jaar van regime veranderingen van wereldmachten zichtbaar worden gemaakt.

Risico of zekerheid

En voor diegenen die zich laten leiden door de informatie vanuit de overheden en media een ontnuchterend artikel van Martin Armstrong, welke berekent dat alleen al een 10 % correctie van de wereldwijde economische activiteit al leidt tot een verlies van 42.000 miljard dollar. Een bedrag waar geen simulerende maatregel vanuit de overheden tegenop kan, en wat zal leiden tot een stagnerende economie in combinatie met inflatie, met voor de minder bedeelden voedseltekorten.

Feiten welke in volslagen tegenstelling zijn met de steeds verder oplopende waardering van aandelen in de VS/het Westen, waarbij het de vraag niet is òf ze zullen klappen maar wanneer.

Een aandelenmarkt welke echter niets meer te maken heeft  met de bereidheid van bedrijven om te investeren. Want hoeveel geld de overheden en centrale banken ook zullen bijdrukken zal de industrie echter niet worden gestimuleerd, aangezien het de consument is die voor de vraag moet zorgen. Een consument welke in de voorbije jaren aandelen en onroerend goed de hoogte in hebben gewerkt door de ruime mogelijkheid om schulden aan te gaan, maar deze tijd gaat nu voorbij. Wat zal groeien is de behoefte verworven vermogen risicovrij vast te leggen, waarin de goudprijs vanwege zijn stabiliteit in koopkracht prima in zal voorzien.

En hopende dat de vraagtekens in bovenstaande grafiek duiden op het Coronavirus en niet op een nog uitbrekende oorlog, zal zilver op haar beurt zorgen voor een opbrengst welke die van goud zal overtreffen. Wel met een grotere bewegelijkheid dan dat bij goud, dus minder geschikt voor mensen die snel in paniek raken.