NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Fysiek goud ontworstelt zich van papieren prijs

20 apr 2013

De koersval van de afgelopen dagen heeft een sluimerend probleem met grote snelheid aan de oppervlakte gebracht. De wereldgoudkoers zoals die al decennia lang wordt gebruikt, is vervuild geraakt door papieren contracten op goud. Nu de koersen zo hard zijn gedaald blijkt dat er maar weinig partijen bereid zijn afstand te doen van fysiek goud of zilver. Het effect is dat levertijden oplopen en de premies die bovenop de edelmetaalprijs komen voor fysieke levering sterk stijgen. Munthuizen schorten leveringen op of leveren alleen nog met sterk verhoogde premies, evenals de smelters die de wereld van goudbaren moeten voorzien.

De inkopers van goud en zilver van particulieren hebben de afgelopen dagen ook hun biedprijzen verhoogt. Zo biedt ons eigen inkoopkanaal, Inkoop Edelmetaal, sinds donderdag 110% op de zilverprijs voor beleggingsmunten als de Silver Eagle, De Maple Leaf en de Wiener Philharmoniker. Voorheen kreeg een verkoper voor dergelijke in goede staat verkerende munten 107%, een fysieke prijsstijging van 3% in drie dagen. Een stijging die niet in de wereldzilverprijs zit, maar wel in de prijs van zilver (cryptisch maar waar). Voor gouden munten is dit 2% tot 3% en de ontwikkeling vindt in meerdere landen plaats. Met deze verhoogde premies pogen wij in de enorm gegroeide vraag naar fysiek edelmetaal te voorzien.

Een ‘paper squeeze’  (papiermangel) heet het fenomeen waarvan we nu de voortekenen zien. De waarde die op papier stond wordt dan zo goed en zo kwaad als het gaat uitgewrongen om zoveel mogelijk fysiek bezit eruit te verkrijgen. Afgelopen maand hebben we al gezien dat banken zoals ABN-AMRO en Deutsche Bank op dit vlak hun klanten in de kou hebben gezet. Mensen die bij deze banken een ‘goudrekening ’ hadden kregen eenzijdig te verstaan dat deze niet meer in fysiek goud was om te zetten, waar dat oorspronkelijk wel de afspraak was.

Hier de brief zoals klanten die vorige maand van de ABN-AMRO ontvingen.

 ABNgoudrekening

Zo leveren banken hun klanten uit aan de wereld van het nietszeggend schuldpapier, terwijl die klanten juist in edelmetaal hebben belegd om dit te voorkomen.  Zodoende besparen ABN en Deutsche 10% tot 20% op de uitkering aan de klant die nu zelf de markt op moet om het beloofde goud of zilver te bemachtigen. Een klant die nu ook nog eens gegarandeerd achter het net vist als ABN of Deutsche onverhoopt weer een reddingsactie nodig heeft. We hebben overigens al eerder bericht over de stijgende kosten voor banken voor het aanhouden van papiergoud.

Tot slot is er een opvallend voorbeeld van deze scheve papier- versus fysiekverhouding terug te vinden op de website van de grootste aanbieder van edelmetaalfutures (termijncontracten). De Chicago Mercantile Exchange (CME) geeft aan over ongeveer 150 miljoen ounce zilver te kunnen beschikken, dat is voldoende om in de levering op ongeveer 30.000 futures te voorzien. Momenteel staan er ongeveer 150.000 contracten open. Als iedere rechthebbende zijn zilver zou opeisen komt u meerekenend uit op een zilvertekort van 600 miljoen troy ounces. Een hoeveelheid waar zelfs AmsterdamGold de CME niet aan kan helpen.

Als het vertrouwen in de mogelijkheid tot fysieke levering afneemt, daalt de vraag naar papieren contracten. Omdat die papieren contracten een groot deel van de wereldgoudprijs vormen zal deze meedalen. Tegelijkertijd neemt de belangstelling voor fysiek edelmetaal toe, want men probeert het papier om te zetten in fysiek. Mijnbouwers, munthuizen en smelterijen kunnen die toegenomen vraag niet aan, zo blijkt de afgelopen dagen. Zij zullen daarom hun prijzen verhogen en levering vertragen en zo begint de loskoppeling van de papieren goudprijs van de fysieke goudprijs. Het lijkt onvermijdelijk dat zolang de goudprijs niet terugkomt op niveau, de premies op fysieke levering zullen stijgen.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.