NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Frankrijk hindert de handel in edelmetaal

07 jun 2013

Afgelopen 1 juni is er in Frankrijk een wet van kracht geworden die het verzenden van edelmetaal per post verbiedt. De uitwerking van de wet is nog onduidelijk, maar dat er door de Franse overheid een drempel wordt opgeworpen voor transacties in goud en zilver is wel duidelijk. Het per post verzenden van biljetten en stukken edelmetaal is in Frankrijk nu verboden. Het lijkt hierdoor onmogelijk te worden in Frankrijk om online goud of zilver te (ver)kopen. De individuele vrijheid van mensen om met hun geld te doen wat ze willen wordt hierdoor ernstig beperkt.

Praktische gevolgen:

Contact met onze collega’s  in Frankrijk leert dat de gevolgen nog niet helemaal duidelijk zijn. De vakvereniging van juweliers en edelmetaalhandelaren is in overleg over de praktische uitwerking. De vraag of het per post versturen van goud of zilver hetzelfde is als het leveren ervan op basis van een online bestelling. Op dit moment is verzending van goud en zilver nog mogelijk, maar de wet is pas een paar dagen van kracht. Dat het verbod zorgwekkend is konden onze Franse collega’s wel beamen.

 Franse wet

De vaagheden van de wettekst moeten nog worden opgehelderd door de wetgever of een aantal proefprocessen. Persoonlijk vind ik de tekst niet vaag, maar nogal onheilspellend. De Fransen zijn daarentegen wel vaker in staat tot nuances die ik niet zie. Een jaar geleden hebben de Fransen anonieme transactie in edelmetaal verboden vanaf € 3.000 en gewoon metaal vanaf € 500. Publiekelijk werd dat gepresenteerd als een maatregel tegen diefstal. Dit was de periode dat hoogspanningskabels regelmatig van hun koper werden ontdaan. Wat edelmetaal daar mee te maken heeft is mij niet geheel duidelijk, maar ook die wet is een feit.

Confiscatie:

Deze eerste stap in de richting van confiscatie gaat tot nu toe vrijwel ongemerkt voorbij. Dit kan zijn omdat de uitwerking van de wet nog niet duidelijk is, maar ook omdat de Fransen zich er simpelweg niet druk om kunnen maken. Uit cijfers van de World Gold Council blijkt dat de Franse particulier een stuk minder fysiek goud  koopt dan bijvoorbeeld de Duitse: 2,4 ton tegenover 107,1 ton op jaarbasis. Voor een beetje serieuze hyperinflatie moeten de Franse ruim 200 jaar terug, terwijl de Duitsers dat vorige eeuw nog van dichtbij hebben mogen meemaken. Wellicht dat de laconieke houding van de Fransen daar vandaan komt. Laisser faire?

Het is in ieder geval een kwestie die we nauwlettend in de gaten moeten houden. Als het dan niet de persoonlijke vrijheid van de Fransen betreft dan wel onze eigen. Het gaat natuurlijk om meer dan online goud of zilver kopen, burgers kunnen op deze manier geen ongeregistreerde transacties doen zonder de wet te overtreden. Als dit soort wetten in Europa stapsgewijs worden ingevoerd, dan duurt het vast niet lang meer voordat ook in Nederland de (online) handel in edelmetaal aan banden wordt gelegd. ‘Big brother vous observe’.

 

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.