NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Fort Knox, een Amerikaanse goocheltruc

04 jan 2013

Fort Knox is niet de grootste opslag van goud in Amerika, dat zijn de kelders van het Federal Reserve gebouw in New York. Wel is Fort Knox de meest tot de verbeelding sprekende kluis ter wereld. Er zou in Fort Knox 4.578 ton goud moeten liggen en in New York 7.000 ton.  De voorraden zijn al jarenlang niet meer gecontroleerd en wetgeving om dat te doen wordt tegengehouden. De vraag is waarom er mysterieus gedaan zou moeten worden over de goudvoorraad.

Mediagenieke goudkluis

Goud is een vertrouwensanker zoals de Nederlandse Bank en overheid ons regelmatig melden. Omdat het pas in uiterste nood wordt gebruikt is voor overheden de illusie van goud tot die tijd net zoveel waard als goud zelf. In dat kader is Fort Knox en de ontstaansgeschiedenis ervan interessant om te bestuderen. In populaire films en televisieprogramma’s is het vaak het toonbeeld van veiligheid en zekerheid, het sieradenkistje van de VS. Iconen als James Bond, Superman en Bugs Bunny krijgen allemaal te maken met het wereldberoemde fort.

De Amerikaanse centrale bankiers en overheid zullen blij zijn met alle media-aandacht die Fort Knox krijgt. Hoe groter het fort in de verbeelding van Amerikanen en de rest van de wereld wordt, hoe meer mensen geloven in de betrouwbaarheid van Amerika’s financiële positie. Betrouwbaarheid op basis waarvan geld kan worden gedrukt. In dat kader zou een keer moeten worden berekend hoeveel miljard de VS heeft verdiend aan de James Bond film ‘Goldfinger’, waarin de Amerikaanse goudblokken de kijker letterlijk om de oren vliegen.

 

 

Trucs uit de oude doos

De bouw van Fort Knox vond plaats onder zo mogelijk nog slechtere economische omstandigheden dan de huidige. In 1934 schafte president Franklin D. Roosevelt (de 32ste president van Amerika) de goudstandaard in Amerika af en verbood particulieren goud te bezitten als investering. Munten en baren moesten worden verkocht aan de Fed. Tijdens het aantreden van Roosevelt was er paniek die dreigde uit te monden in een massale ‘bankrun’. Er moest iets gebeuren om de paniek te beteugelen.

Roosevelt greep terug naar een beproefde truc die in 1792 voor het eerst was gebruikt. Toen heeft de leiding van ‘The Bank of North Amerika’ een paniek bezworen door het bankpersoneel dagenlang omzichtig met de goudvoorraden te laten sjouwen. Terwijl de bezorgde burgers in de rij voor de onderbemande loketten stonden werd goud en zilver dat even daarvoor uit de achterdeur naar buiten was gebracht met veel vertoon door de voordeur naar binnen gebracht. Dit ritueel werd net zolang herhaald tot de wachtenden gerustgesteld huiswaarts gingen.

In 1907 werd dezelfde truc ingezet. Bankbedienden werden ditmaal ingezet om grote zakken met bijna waardeloze muntjes te versjouwen en met veel gekletter achter een scherm te gaan zitten tellen. Ook ditmaal werkte de illusie van overvolle kluizen om de gemoederen te bedaren. Roosevelt perfectioneerde deze truc met de bouw van Fort Knox in 1937. In plaats van omslachtig te gaan sjouwen met goud of geld bouwde hij gewoon een gigantische kluis. Het sobere, bijna tempelachtige gebouw straalde de juiste robuuste betrouwbaarheid uit om de angst bij Amerikaanse spaarders weg te nemen.

Terwijl het afstappen van de goudstandaard de noodzakelijkheid van grote goudvoorraden had weggenomen werd het vertrouwen nu ondersteund door de illusie van nog grotere voorraden. Indertijd werden er treinen en colonnes vrachtauto’s naar het fort gereden om de show kracht bij te zetten. Eén trein was voldoende geweest om de daadwerkelijke hoeveelheid te vervoeren – die bovendien prima in al bestaande kluizen had gepast. Fort Knox was niet nodig, niet praktisch en inmiddels zelfs ongeloofwaardig, maar de show heeft de VS waarschijnlijk miljarden opgeleverd.

Ontgoocheling

Controle van Fort Knox zou dus weleens letterlijk tot ontgoocheling kunnen leiden. Lege schappen die als een aas uit de mouw van Roosevelt vallen. Misschien is het daarom wel begrijpelijk dat de Fed noch de Senaat de voorraden in Fort Knox wil laten controleren. Het is te hopen dat de schappen vol zijn, niet alleen voor Amerika, maar ook de rest van de wereld. Zolang dit echter niet wordt bevestigd, is het raadzaam rekening te houden met een monetaire goocheltruc van historische proporties.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.