NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

‘Financiele markten hebben meer geld dan centrale banken’

14 jun 2013

De bekende beleggingsexpert Jim Rogers gaf afgelopen week in een interview met FusionMarket weer eens zijn heldere, of verhelderende, mening over de staat van de wereldeconomie. Rogers is in de jaren 80, na een extreem succesvolle carrière op Wall Street, de wereld rond gaan reizen en eigenlijk altijd de markten een stapje voor geweest. Sinds 1998 is hij vooral bezig met beleggingen in de grondstoffenmarkt. Hij voorspelde de dip in goud die we hebben gezien de afgelopen weken, maar blijft bijkopen.

Jim Rogers: ‘Ik heb mijn goud niet verkocht en ben van plan bij te kopen als het blijft dalen.’

Rogers is niet gecharmeerd van de ingrepen die door de VS, Europa en Japan in de economie worden gedaan. Hij ziet weinig toekomst in deze ‘oude economieën’ en heeft zelf vooral vertrouwen in de economische toekomst van China. De wereldreiziger Rogers verhuisde zelf in 2007 van New York naar Singapore. Hij zei hierover: ‘in 1807 moest je in Londen zijn, 1907 in New York en in 2007 in Singapore’. Laten we hopen dat Europa nog een beetje kan meespelen en dat Jim Rogers niet in alles volledig gelijk krijgt.

De Verenigde Staten en Europa

Om te beginnen denkt Rogers dat de ‘schaliegasrevolutie’ sterk wordt overschat. De opbrengsten van schaliegasbronnen nemen simpelweg te snel af en de kosten van productie stijgen snel. De totale voorraad is misschien wel groot, maar vanwege de kosten om die te winnen zal volgens Rogers schaliegas geen serieuze deuk slaan in de olieprijzen. Van het monetair beleid van Ben Bernanke verwacht Rogers al helemaal geen wonderen. ‘Als je dingen [geld] blijft weggeven, groeit je schuld steeds hoger, er is [in de VS] niemand om die schuld te betalen’, is zijn eenvoudige conclusie.

‘Het is een absurde situatie […] alle schuld is in het westen en al het krediet is in het oosten’ gaat Rogers verder. Ook Europa kan in zijn ogen op weinig genade rekenen. Eindeloos schuld op de balans laden heeft volgens Rogers geen toekomst. Structurele aanpassingen zijn noodzakelijk, ‘Ik neem het de hardwerkende Duitsers niet kwalijk dat ze geen zin meer hebben om die wijndrinkende strandliefhebbers uit Spanje, Italië en Griekenland financieel te blijven ondersteunen.’ Wel ziet Rogers in Europa nog kansen voor herstructurering, die de VS al heeft gemist.

Japan

In de race om wie het meeste geld de economie in kan pompen is de premier van Japan, Abe Shinzo, de laatste maanden aan een flinke sprint begonnen. De term Abenomics is de laatste tijd populair geworden en betekent simpelweg keihard je eigen valuta opblazen. De Japanse economie lijdt al decennia aan deflatie, die investeringen en ontwikkelingen remt. Naast QE trucs om de rente te drukken, verhoogt Abe de overheidsuitgaven dusdanig dat het begrotingstekort dit jaar waarschijnlijk op 11,5% van BNP  komt. Daar is de Europese 3% norm niks bij.

‘Als we terugkijken, zal dhr. Abe Japan hebben geruïneerd’, stelt Rogers die niet onder de indruk is van de ingrepen van Abe. ‘Gigantische schulden, extreme vergrijzing en hermetisch gesloten grenzen en een krimpende bevolking. Dan komt Abe en zegt dat hij de valuta weleens zal torpederen. Het is een ramp op de lange termijn, bovendien is succes op de korte termijn niet gegarandeerd.’ De markten zullen geen genoegen nemen met de manipulatie denkt Rogers en uiteindelijk hebben de markten meer geld dan centrale banken.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.