NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Financieel “Fantasialand”

27 sep 2017

Vervolg van:  De omslag

 

In het vorige artikel heeft u kunnen lezen dat centrale banken in Europa in grote hoeveelheden hun eigen staatsleningen opkopen, zelfs bij de economisch sterkste landen als Duitsland. Dit gebeurt in zulke hoeveelheden, dat in oktober de door de ECB vastgestelde grens van 33 % al bereikt wordt voor dat zelfde Duitsland. Nu valt er in het financiële Fantasialand altijd wel weer een mouw aan te passen, bijvoorbeeld door de 33%-limiet te verhogen, maar dat zal het laatste restje marktwerking op dit gebied de kop om draaien. Of men gaat gewoon doen wat de Japanse centrale bank al jaren doet, namelijk het opkopen van ETF’s en aandelen. Een ETF is een exchange traded fund, een fonds wat een bepaalde onderliggende waarde ( aandelen, maar ook allerlei daarvan afgeleide producten) in prijs volgt zonder deze daadwerkelijk aan te kopen.

Dit doet men met zulke voortvarendheid, dat de Bank of Japan nu al 75% van alle ETF’s in handen heeft. Door deze kunstmatige vraag naar dit soort producten zijn deze fondsen sinds eind 2010, toen de Japanse centrale bank met dit programma startte, al bijna vertienvoudigd in waarde.

Nu is de Japanse ETF markt in verhouding bescheiden ( zo’n 5 % van de totale marktomvang). Maar wat te denken van de enorme Japanse markt voor staatsleningen, waarin de Japanse Centrale bank al bijna 45 % in bezit heeft?

Het moge duidelijk zijn dat met dit soort programma’s een doodlopende weg is ingeslagen, waarvan geen terugkeer mogelijk is. In Japan niet, in Europa niet, en in de VS niet.

 

De VS

Wie zich afvraagt hoe het komt dat de Amerikaanse indices ondanks bovenstaande toch weer recordstanden noteren, hoeft maar te kijken naar onderstaande grafiek. Hierin kunt u zien dat de beweging van de Dow gelijk oploopt met de balans van de FED. Zo is zichtbaar dat de stijging van de Dow Jones afgelopen week gepaard ging met de grootste wekelijkse kapitaalinjectie van de FED van het afgelopen jaar van maar liefst $17,7 miljard.

Hoe men dat doet?  Simpel, door het aankopen van de leidende bedrijven in de S&P; de zogenaamde FANG aandelen:  Facebook, Apple, Netflix en Alphabet (Google). Telkens weer worden deze aandelen aan het begin van de beursdag in ruime mate aangekocht, daarmee het kaartenhuis overeind houdend:

Maar het is niet alleen de FED die het kaartenhuis in stand houdt. Zo hebben de beursgenoteerde bedrijven in de VS vanaf 2009 18 % van hun marktkapitalisatie( de aandeelwaarde van een bedrijf) opgekocht op de beurs, om zo hun beurskoers te ondersteunen. Dit gebeurt vooral omdat  de bedrijfsleiding opties heeft die pas geld genereren bij een gestegen beurskoers, en daarnaast bonussen ontvangt bij een gestegen winst per aandeel. Hoewel 4/10-de deel van dit effect teniet wordt gedaan door grote instellingen die in deze periode juist deze aandelen hebben verkocht, kun je hier rustig spreken van een forse terugkoopactie. Het benodigde geld voor deze terugkoopacties is overigens voorgekomen uit nieuw door de bedrijven aangegane schulden, dus nu maar hopen dat de rente niet gaat stijgen. Of vanuit het zittende management bezien; als de schuldenlast fors gaat stijgen, ben ik allang vertrokken, de aandeelhouders en werknemers met de rotzooi achterlatend.

Dit proces vindt plaats in een periode van topnoteringen voor de grote beursgenoteerde bedrijven, wat het risico overigens alleen maar groter maakt. Een neveneffect is daarbij dat het kapitaal en aandacht niet wordt besteedt aan innovatie en verbetering van het marktaandeel.

Dat we het hier niet over kleine bedragen hebben, blijkt wel uit een schatting van David Kostin, hoofd strategie van Goldman Sachs, die schat dat de S&P bedrijven dit jaar $780 miljard dollar aan terugkoopacties zullen gaan besteden.

 

Goud en zilver

Deze topnoteringen staan in schril contrast met de prijsontwikkeling welke de edelmetalen meemaken. Hoewel de bodem vorig jaar bereikt lijkt te zijn, is met name de afgelopen periode weer prijsdruk ontstaan op goud en zilver. Niet dat dit overigens iets te maken heeft met een afnemende vraag naar beide edelmetalen; de prijsvorming van goud en zilver wordt vrijwel volledig bepaald door koop- en ( vooral) verkoopprogramma’s van synthetische producten die wel de naam dragen van beide edelmetalen, maar daar verder niets mee van doen hebben. Een uiteraard merkwaardige gang van zaken, maar wel volledig in samenspraak met de ontwikkelingen op de andere markten. Want zoals de markten voor aandelen en staatsleningen kunstmatig hoog worden gehouden, worden  zowel goud als zilver kunstmatig in prijs onderdrukt vanwege hun functie als kanarie in de kolenmijn.

Een forse stijging zou immers een niet te negeren signaal zijn van risico in de overige markten, en het moge duidelijk zijn dat de professionele deelnemers aan de financiële markten er alle belang bij hebben om de uiterlijke schijn zo lang mogelijk op te houden.

De omslag naar een natuurlijke marktwerking op grond van werkelijke vraag en aanbod is echter onvermijdelijk, zoals eb altijd wordt gevolgd door vloed. Geen zandkasteel heeft ooit dit wisselen der getijden overleefd, zoals ook de tijd komt dat beide edelmetalen hun historische rol zullen herwinnen.

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud en zilver.