NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Fed duwt goud in de afgrond

22 jun 2013

Het is gissen of Ben Bernanke en de centrale bankiers van de VS echt geloven dat de economie begint te draaien, of dat zij gewoon niet meer verder durven met de geldpersen.  In ieder geval waren de woorden van de voorzitter van de Federal Reserve afgelopen woensdag onverwacht duidelijk: het zou ‘gepast zijn het tempo van de maandelijkse aankopen [van eigen staatsobligaties] later dit jaar te minderen’. Vervolgens kelderde alle koersen behalve de dollar die als enige op groen stond in een zee van rood.

De reden dat de dollar stijgt en de edelmetalen lijden onder de opmerkingen van Bernanke is dat het risico op inflatie op het eerste gezicht afneemt.  Het punt dat voor het gemak wordt vergeten is dat er al enorme bergen geld in de markten zijn opgenomen, die op deze manier dakloos dreigen te raken. Al dat geld kon in obligaties en aandelen worden gestopt, omdat iedereen wist dat die prijzen kunstmatig hoog werden gehouden. Binnenkort bestaat die garantie niet meer.

Inflatie

Zonder prijsgarantie op aandelen en obligaties is het moeilijker in te schatten waar investeerders naartoe moeten. Het geld, dat ze min of meer gratis, van de Fed op de balans hebben gekregen zal toch moeten renderen. Als het gaat rollen zouden prijzen van olie, grond en grondstoffen weleens met een klap omhoog kunnen schieten. Hevige inflatie is dan een reëel risico. Voorlopig is het echter afwachten of het geld niet gewoon langzaam verdwijnt omdat de markten zonder steun verder moeten. In dat geval zitten we zonder economisch herstel en zonder monetaire paardenmiddelen.

Hoe nu verder?

Vertrouwen in de dollar is het punt waarop het allemaal zal vallen of staan. Het gaat voor de Amerikaanse overheid steeds duurder worden om geld te lenen als ze zelf niet langer de prijs kunstmatig laag houden. Zolang de groeicijfers die de Fed voor ogen heeft gehaald worden zou het vertrouwen misschien net overeind kunne n blijven. Als de gewenste groei uitblijft, konden de crediteuren van de VS weleens gaan twijfelen. Analisten van de Financial Times en de Wall Street Journal zijn in ieder geval sceptisch over de voorspellingen van Bernanke.

Lage groei en grote hoeveelheden geld die nauwelijks belegd kunnen worden is een scenario dat doet denken aan eerdere crises. De natuurlijke balans zal moeten worden hersteld en er zijn twee dingen zeker. Er is exponentieel meer geld in omloop in de wereld dan een paar jaar geleden en er is nauwelijks meer productiviteit. Hoe werkte dat ook al weer? O ja… geld werd minder waard! We zullen zien, maar laten we in ieder geval hopen dat het prijsvormingsmechanisme van edelmetaal weer gezond is als het zover is.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.