NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Fed-bankier: ‘sorry voor QE’

15 nov 2013

De aandacht is wat geluwd, maar Quantative Easing is en blijft het zwaartepunt van de huidige wereldeconomie. Hoewel zwaartepunt misschien niet de beste term is voor het mechanisme waarmee er zo veel lucht in de geldbasis van de wereld wordt gepompt, dat deze vroeger of later wel uiteen moet spatten. Aanleiding om het deze week weer te bespreken is het opduiken van een spijtoptant ofwel klokkenluider.

Nog voordat de wereldeconomie door het putje dat zich op Wall Street heeft gevormd wegspoelt heeft één van de monetaire putjesscheppers zijn excuses aangeboden. Andrew Huszar  heeft  afgelopen maandag met een ingezonden stuk in de Wall Street Journal zich publiekelijk verontschuldigd voor zijn rol in de uitvoering van wat hij omschrijft als de grootste ’bailout’ voor bankiers in de geschiedenis.

Wat was de rol van Andrew Huszar?

Vijf jaar geleden tijdens het dieptepunt van de crisis was het de taak van Andrew Huszar om voor 1.250 miljard dollar vastgoedobligaties op te kopen.  Precies het type leningen dat de crisis had veroorzaakt moest van Ben Bernanke in grote getalen door de Federal Reserve worden opgekocht teineinde de schuldenproblematiek die erdoor was ontstaan binnen de perken te houden. Dat was QE1, de eerste ronde geldcreatie nieuwe stijl in Amerika, inmiddels zitten we in ronde drie.

Huszar overzag de feitelijke aankopen die door verschillende banken en handelshuizen namens de Fed werden gedaan. Naast het risico op lange termijn van inflatie bestaat namelijk het risico dat de Fed de markt verstoort. De bedragen waarvoor de Fed aankoopt zijn namelijk zo groot dat het een flink deel van het bestaande aanbod opkoopt. Als een partij zoveel opkoopt is het erg lastig de prijs niet op te drijven en andere financiële producten in de problemen te brengen.

Het is inmiddels gebleken dat de financiële markten zeer onnatuurlijk reageren op QE. Terwijl de VS een maand geleden op de rand van een faillissement stond doorbrak de S&P record na record. Dat is alleen maar mogelijk omdat bankiers weten dat de Fed 75% van de beschikbare obligaties opkoopt en dus een permanente kredietlijn voor grote investeerders heeft geopend. Dit is overigens niet waarvoor Huszar zijn excuses aanbiedt.

Waarvoor de excuses?

‘I can only say: i’m sorry, America’ is de opening van het artikel van het voormalig hoofd (inkoop ‘rommelhypotheken’) van de Fed. Het spijt hem omdat hij, en anderen binnen de Fed, al tijden inzien dat het programma alleen maar gunstig is voor bankiers. Hij concludeert dat de Fed met een uitgave van 4.000 miljard slechts 40 miljard economische groei genereert. De overige 3.960 miljard zijn verdwenen op bankbalansen en in aandelen koersen [en investeringen in opkomende economieën ed.], zo concludeert Huszar.

Het is voor kritische beleggers geen schokkend nieuws dat QE de fundamenten onder de economie van de Verenigde Staten en de wereldeconomie heeft weggeslagen. Toch is het verhelderend en vernieuwend als een voormalig insider zo openlijk het falen toegeeft. De vraag is alleen wat we er aan hebben. De waarschijnlijke opvolger van Bernanke Janet Yellen is bijvoorbeeld zeer enthousiast over het programma en zal er naar verwachting mee door gaan. Hierbij bedanken we Huszar voor zijn eerlijkheid en gaan verder op de weg naar financiële destructie.

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.