NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Eerste stap richting fysieke onafhankelijkheid

05 jul 2013

Er is de afgelopen maanden veel gesproken over het spanningsveld tussen handel in papiergoud en fysiek goud. De oorsprong van de duikelende edelmetaal koersen de afgelopen tijd viel te herleiden tot de dump van trackers en futures. Een deel van dump bestond uit de verkoop van goud dat helemaal nooit heeft bestaan. Storend voor mensen die fysiek goud bezitten is het als de waarde ervan wordt gedrukt door verkoop van afgeleide producten (derivaten). Om die reden ontstaan er in Azië steeds meer marktfaciliteiten voor de handel in uitsluitend fysiek edelmetaal.

Exclusief fysieke edelmetaalbeurs

We hebben al eerder bericht over stormachtige groei van opslagfaciliteiten, met name in Singapore. Nu is er ook de eerste volledig fysieke handelsvloer; de SGPMX (Singapore Precious Metals Exchange). Op alle andere handelsvoeren waar edelmetaal wordt verhandeld en de spotprijs tot stand komt wordt tot nu toe een combinatie van papier en fysiek goud verhandeld. Daarbij liep de Shanghai Gold Exchange voorop met een fysieke handel van rond de 25%. Dat betekent alsnog 75% papierwerk, bij de COMEX in New York en de andere beurzen is het zelfs meer.

De koers van fysiek goud en zilver komt dus onderop een grote hoop van vraag op aanbod op papier, dat is mede de reden dat er soms op een dag meer zilver wordt verhandeld dan er in een jaar wordt opgegraven en dat er meer dan 20 keer zoveel goud bestaat op papier dan er ooit is opgegraven. Dat reële koersvorming hierdoor wordt verstoord spreekt vanzelf, maar wordt dat opgelost door een exclusieve beurs voor fysiek edelmetaal? Het antwoord is: niet direct.

Wat levert het dan op?

Een exclusief fysieke handelsvloer biedt een mogelijkheid om een andere prijs te gaan voeren op termijn. Het is een technisch verhaal, maar het komt op een aantal zaken neer. Allereerst zijn er de leveringsmoeilijkheden bij de andere beurzen. Als fysieke levering op de COMEX of de beurs van Shanghai steeds moeilijker wordt (wat de afgelopen tijd is gebeurd) zullen meer handelaren op de nieuwe beurs actief worden. Als de koers zo laag blijft zal dit steeds urgenter worden, fysiek goud is namelijk niet meer zo goedkoop als een paar jaar terug.

Als op den duur handelaren met fysieke interesse exclusief op de SGPX actief zijn, dan kan daar een hogere prijs ontstaan. Daarvoor is wel noodzakelijk dat de Singaporese beursonderneming zelf zijn levering (clearing) goed op orde houdt, ook bij hogere volumes. Op de nieuwe beurs kan een hogere prijs vormen omdat die bij uiteindelijke levering goedkoper is dan de COMEX en de Shanghai Gold Exchange. Op de oude beurzen kost het veel tijd en geld, om papier om te zetten in goud. Het heeft dus te maken met vertrouwen opbouwen en marktomstandigheden, die laatste hebben we al.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.