NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Een inleiding in de Italiaanse verkiezingen

12 jan 2013

Wie zijn de clown, de professor en de boef? Het gaat hier niet om de hoofdrolspelers in een nieuwe Disneyfilm, maar de kanshebbers bij de Italiaanse verkiezingen. De clown is hierbij een wat oneerbiedige omschrijving van de blogger/cabaretier Bebbe Grillo, de professor is de huidige demissionair premier Mario Monti en de boef behoeft waarschijnlijk geen toelichting. In het door Berlusconi gedomineerde Italië zal het niet voor iedereen duidelijk zijn, maar de wereld kijkt met argusogen naar de ontwikkelingen in Italië. Berlusconi die zich plotseling toch weer verkiesbaar heeft gesteld voor de verkiezingen komende 24 en 25 februari, heeft zich namelijk gekeerd tegen de weinig populaire bezuinigingen van Monti’s zakenkabinet.

Terwijl bovenstaande figuren het meest in het oog springen, staat er een ander partijverband op kop in de peilingen. Een centrum-linkse coalitie onder leiding van Piere Luigi Bersani, waarin de Italiaanse groenen en kleinere linkse partijen zijn vertegenwoordigd, staat op ongeveer 40% van de stemmen. Hij wordt gevolgd door Berlusconi (die na enig onderhandelen ook weer optreedt namens de Lega Nord, een rechtse partij die afscheiding van het rijkere noorden propageert) die op 23% van de stemmen kan rekenen op dit moment. De liberale-christelijke centrum coalitie die zich rondom de technocraat Monti heeft gevormd, komt hier achteraan met ongeveer 17,5%. Met daarachter de luis in de pels Beppe Grillo die met zijn ‘Vijfsterren beweging’ op 12,5% staat.

Koploper Bersani valt in tegenstelling tot Berlusconi het door Mario Monti gevoerde bezuinigingsbeleid niet af. Hij ziet net als Monti bezuinigingen en Europese steun als een noodzakelijkheid voor de financiële toekomst voor Italië. De centrum-linkse coalitie zinspeelt zelfs al op samenwerking met Monti, iets dat vrij ongebruikelijk is een maand voor de verkiezingen. Voor buitenlandse volgers, voor wie het Italiaans buitenlands beleid belangrijker is dan de interne aangelegenheden, is het verschil tussen Bersani en Monti dus niet erg groot. De toon van de centrum-linkse coalitie is daarom de reden dat financiële markten relatief gerust zijn op de ontwikkelingen in Italië. Het is Berlusconi echter al eerder gelukt om enorme achterstanden in peilingen in te lopen.

Het zou de stabiliteit van de eurozone niet ten goede komen als Berlusconi een comeback zou maken gevolgd door het waarmaken van zijn anti-bezuiniging boodschap. Het lijkt niet waarschijnlijk, maar de Italiaanse stemmer kan grillig zijn. Dat is gebleken door het razend tempo waarin de ‘Vijfsterren beweging’ van Beppe Grillo is opgekomen. Uit het niets heeft deze internetgedreven beweging afgelopen mei een flink aantal lokale verkiezingen gewonnen. Dat is overigens de reden dat er nu minder van ze wordt verwacht. Anti-establishment partijen zijn immers kwetsbaar zodra ze bestuursverantwoordelijkheid dragen, zoals ze bijvoorbeeld doen in het economisch belangrijke Parma.

De voorlopige conclusie is daarom dat de huidige Europese koers, voor wat die waard is, niet zal worden verstoord door Italië. Het Italiaans populisme aan de linkerkant van Grillo lijkt zijn verassingselement te hebben verloren, terwijl Berlusconi flink wat glans lijkt te hebben verloren in de afgelopen decennia. Toch was de 76-jarige charmeur twee maanden geleden afgeschreven, zelfs door zijn eigen partij. Nu boekt hij keer op keer kleine succesjes. Hij heeft zijn oude coalitie weer in het gelid gekregen en heeft bij een aantal televisiedebatten, niet alleen op zijn eigen zenders, een scherpe indruk gemaakt. Voor hen die een stabiele euro wensen blijft waakzaamheid geboden, terwijl voor diegene die de muntunie liever zien klappen er nog  een klein kansje schuilt in de Italiaanse verkiezingen.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.