NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Een goed verhaal

03 apr 2019

Het afsluiten van het eerste kwartaal op de markten ging zoals gebruikelijk weer gepaard met een plotselinge forse daling van de goud- en zilverprijzen, waardoor de goudprijs onder de $1300 kwam en de zilverprijs zakte tot onder de $15. Waarmee de heren bankiers met goedgevulde zakken een nieuw kwartaal konden beginnen, om ook komend kwartaal weer hetzelfde spel te gaan spelen.

Dit past in het gegeven dat de maand maart voor de goudprijs  gemiddeld gezien de slechtste maand van het jaar is, terwijl september gemiddeld de beste cijfers laat zien. Toch hoeft de goudeigenaar nu ook niet te wanhopen;  vanaf 2001 is de goudprijs in euro’s gemeten elk jaar gemiddeld met 8,7 % gestegen. Dat men desondanks van een ‘ wall of worry’ spreekt voor de eigenaar van edelmetaal komt vanwege de enorme uitschieters. Zo daalde de goudprijs in 2013 met 31,2 %, en gaf 2010 een positieve score van 38,8 %. Het is vanwege deze uitschieters en het voortdurend mis-informeren door de financiële media met betrekking tot edelmetaal dat alleen de sterken van geest zich beschermen door de aanschaf van goud en zilver.

Investeringen fors hoger

Hierin bent u overigens in goed gezelschap. Naast landen als Rusland en China, met in het kielzog in lichte mate Duitsland en Nederland, zijn volgens klokkenluider Andrew Maguire ook grootbanken als Goldman Sachs, HSBC, Scotiabank, UBS, Standard Bank en Deutsche Bank de laatste 18 maanden in het geheim bezig hun kluizen te vullen met goud en zilver. Dat de investeringen in beide edelmetalen overigens niet alleen van de laatste paar jaar zijn, laat onderstaande grafiek zien waarbij aankopen in goud en zilver over de periode van 1999 tot 2008 worden vergeleken met die van de afgelopen tien jaar. En dan zijn dit nog de cijfers van o.a. het World Gold Council, een organisatie in handen van de powers-that-be, waarmee dus redelijkerwijs kan worden aangenomen dat de werkelijke investeringen waarschijnlijk nog een (stuk) hoger  zijn uitgevallen. Zo zijn de aankopen via ETF’s en soortgelijke producten niet meegerekend, en komt China’s nieuw gedolven goud überhaupt niet op de markt.

Proefballon

En dat goud inderdaad de spil is van het monetaire spel bevestigd Mario Draghi maar weer eens, de scheidend voorzitter van de ECB. Hij liet een proefballon op waarbij de Europese centrale banken alleen goud zouden mogen aan-of verkopen nà  goedkeuring van de ECB. De officiële reden hiervoor luidt dat zo een consequent beleid kan worden gevoerd op het gebied van monetaire politiek, maar in werkelijkheid zou dit betekenen dat het goud van de afzonderlijke Europese lidstaten voortaan aan de ECB zou toebehoren. Het is te hopen dat Draghi, als lid van de niet gekozen troika welke Europa in werkelijkheid bestuurt,  in dit kader niet al te veel voorwerk heeft laten verrichten bij de nationale centrale bankpresidenten, anders is het met het laatste restje onafhankelijkheid van de afzonderlijke landen gedaan.

Turkije

Dat Draghi dit voorstel op dit moment naar voren brengt zal niet geheel los staan van de snel verslechterende situatie op economisch gebied, welke nu nog het meest voelbaar is in de voormalige opkomende markten. Meest in het oog springend is momenteel Turkije, waarvan haar Lira in een vrije val terecht is gekomen en haar reserves verdampen. Deze waardedaling is des te pijnlijker aangezien Turkije 95 % van haar schulden in euro’s en dollars heeft uitstaan. Als tegenmaatregel heeft het land haar zogenaamde overnight swap rate eind vorige week  tijdelijk verhoogt naar 1000 procent , om zo de partijen met een shortpositie tegenover de Turkse Lira de das om te doen.

Op hulp van Lagarde van het IMF en Carstens van de BIS hoeft Turkije overigens niet te rekenen, aangezien beiden hebben aangegeven dat hun organisaties onvoldoende middelen hebben om een komende economische crisis met succes te lijf te gaan. Ongetwijfeld speelt hierbij het gegeven dat Turkije zich aan het onttrekken is aan de Westerse invloedssfeer en zich richt op haar Oosterse partners, waarmee het kan rekenen op Westerse vergeldingsmaatregelen. Maar wellicht nog van meer belang zijn de Europese banken die soms fors ( Spanje) hebben geïnvesteerd in Turkse waardepapieren, op zoek naar rendement welke op een normale wijze dankzij de zeer lage rente nauwelijks te behalen is. Maar ook andere opkomende markten kunnen worden besmet waardoor er een vlucht kan ontstaan naar de ( in verhouding) veilig geachte Amerikaanse dollar. Turkije stijgt hiermee met stip naar een koppositie in de lijst met mogelijke aanstichters van een wereldwijde crisis. Een lijst overigens met tientallen factoren die elk op zich als lont in het financiële kruitvat kunnen gaan acteren.

Broodnodig

Gelukkig zullen wij in West-Europa van al dit gebeuren verschoond blijven, aangezien de Europese instituten haar pijlen op de echt belangrijke zaken richten. Het beste bewijs hiervoor zijn de voortdurende tv reclames voor Europees brood. Een reclame zo aantrekkelijk, dat naar verluidt de import van Chinees en Pakistaans brood vrijwel is gedecimeerd.  Het is dan ook in de wetenschap dat het door de Europese burgers ingebracht belastinggeld niet wordt verspild, dat het passend is te eindigen met de ijzersterke slogan van deze boodschap, welke model staat voor de effectiviteit en doelgerichtheid van het Europees beleid: Brood uit Europa, goed verhaal!

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud