NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Dr. Doom op ‘De dag van de belegger’

02 dec 2012

Dr. Doom is de bijnaam van internationaal gerenommeerd belleggingsexpert Marc Faber. Hij voorspelde de beurscrash van 1987 evenals de financiële crisis die ons sinds 2008 teistert. Nou is het eenvoudig om altijd te voorspellen dat de dingen misgaan en vervolgens te wijzen op die paar keer dat het gebeurt. Waarin Marc Faber zich onderscheidt is het vermogen zijn negativiteit zodanig te onderbouwen dat deze toetsbaar is aan de praktijk en dat er keuzes op te baseren zijn. Kwaliteiten die hem plaatsen in het rijtje met grote namen als Warren Buffet en Jim Rogers. Ook de ons welbekende Willem Middelkoop beschouwt Faber als een belangrijke bron van ongezouten waarheden en treffende analyses.

Afgelopen zaterdag deelde de geboren Zwitser in de RAI te Amsterdam zijn visie met aanwezige Nederlandse beursbezoekers. Veel van zijn luisteraars waren daarna te vinden bij de uitspanning van AmsterdamGold die ook zaterdag in de RAI was opgezet. Faber investeert in goud en is overtuigd van de waarde die het edelmetaal heeft als vermogensbescherming. Met de economische toekomst die Faber schetst in het achterhoofd hadden veel van de aanwezige beleggers wel oren naar vermogensbescherming. Op termijn zal het huidig monetair beleid leiden tot zeer hoge inflatie waarbij het pensioen van velen op de helling komt, zo voorspelt Faber. Geografische spreiding en een nadruk op commodities zoals goud en zilver zijn de belangrijkste investeringstips die Faber meegeeft.

Marc Faber 13-11’12 Hong Kong
‘In mijn toilet heb ik een foto hangen van meneer Bernanke. Elke keer als ik erover denk mijn goud te verkopen, kijk ik naar die foto en dan weet ik wel beter.’

De Financiële Telegraaf wijdde maandag een artikel aan het onheilspellend verhaal van Faber. De focus lag daarbij met name op het falen van de Europese overheden. Volgens dr. Doom is het overeind houden van de zwakkere lidstaten een vergissing die de economische unie uiteindelijk duur zal komen te staan. Daarnaast zag hij als gevolg van de door het falend beleid toenemende inflatie opeenvolgende prijsbubbels in zaken als diamanten, kunst, onroerend goed en aandelen. Waarom goud daar buiten viel werd op de ‘Dag van de belegger’ niet geheel duidelijk, behalve dat hij de terugkeer van enige vorm van goudstandaard voorspelde. Gelukkig heeft Faber eerder deze maand zijn interesse in goud nader toegelicht bij het Londen Bullion Market (LBMA) congres in Hong Kong.

Op het congres in Hong Kong trakteerde Faber de luisteraars niet alleen op fraaie teksten zoals hierboven afgedrukt, maar ook onderbouwde kritiek op de Federal Reserve (Fed). Zo stelt hij dat het ondernemersklimaat in de VS ernstig wordt verstoord door al het gedraai aan de kredietkraan. ‘De korte termijn oplossingen van de Nieuw-Keynesianen hebben een enorme negatieve impact, met name in de Verenigde Staten’ zo stelt Faber. Hoewel Bernanke er in de ogen van Faber een potje van maakt zou die nog niet het meest staatsgevaarlijk lid van de Fed zijn. Zo vindt Faber dat het idee voor negatieve rente van de beoogd opvolger van Bernanke, Janet Yellen, helemaal problematisch zijn.

‘Ben Bernanke kan zoveel dollar als hij wil in deze zaal strooien, maar wat hij niet weet is wat we ermee zullen doen. Prijzen zullen er ongelijkmatig door worden opgedreven soms commodity’s, soms edelmetaal, een andere keer kunst of verzamelobjecten en soms financiële producten of lonen.’
Marc Faber 13-11’12 Hong Kong

Als we de voorspellingen van Faber kort samenvatten kunnen we het volgende concluderen. Hij heeft geen vertrouwen in monetaire verruiming van de Fed, noch in reddingsacties van de ECB. Het geld dat door deze instellingen in omloop wordt gebracht zal ongecoördineerde prijsbubbels vormen in zeer uiteenlopende markten. De onregelmatige kredietvoorziening die daarvan het gevolg is zal vooral in de VS de economie schaden, vooral omdat bedrijven geen langetermijnvisie kunnen ontwikkelen. Onrust en deflatie gevolgd door hyperinflatie zullen het gevolg zijn. Uiteindelijk zal de rust moeten worden hersteld door middel van een vertrouwensanker, een goudstandaard is daarbij een belangrijke optie volgens Faber.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.