NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Debat over schuldenplafond komt op stoom

27 sep 2013

Het is weer zo ver; de VS haalt het einde van de maand niet met zijn zakgeld. Het is inmiddels een bekend ritueel, het Congres moet instemmen met een wet om het schuldenplafond van de Federale overheid op te hogen. Door verschillende partijen wordt al rekening gehouden met een sluiting van de overheid. Dat is namelijk de eerste consequentie als de Senaat en het Huis van Afgevaardigden er niet uitkomen.

Vanaf 1 oktober kunnen duizenden ambtenaren niet meer betaald worden. Twee weken later volgt het faillissement en de bijbehorende klap voor het vertrouwen in de economie van de VS. Het ritueel is dat de republikeinen eisen stellen aan de regering van Obama in ruil voor goedkeuring van ophoging van het schuldenplafond. Vervolgens weigert Obama dat en staren democraten en republikeinen in het congres elkaar aan tot een paar uur voordat de overheid daadwerkelijk de tent mag sluiten.

Een showdebat

De betrokken politici weten allang wat ze willen en wat ze bereid zijn in te leveren, het punt bij deze gelegenheden is de verdeelsleutel. Afhankelijk van welke partij in de ogen van het publiek de schuld krijgt van duik in de financiële afgrond wordt bepaald welke partij het meeste water bij de wijn moet doen. Het is pas vlak van tevoren duidelijk wie door het publiek wordt aangewezen als boosdoener, dus tot die tijd is het slechts show. Deze vorm van blufpoker heeft de VS eind vorig jaar hun AAA kredietstatus gekost.

Afgelopen donderdag was er een parlementair nieuwigheid in het kader van deze show. Senator Ted Cruz hield een speech van 21 uur en 19 minuten, waarin hij betoogde dat de algemene zorgverzekering van Obama ‘Obamacare’ moet worden afgeschaft. Er ligt namelijk een wetsartikel klaar dat ophoging van het schuldenplafond toestaat op voorwaarde dat ‘Obamacare’ wordt afgeschaft. Een dergelijke speech heet een filibuster (van het Nederlandse vrijbuiter) en is bedoeld om een stemming tegen te houden.

De nieuwe ontwikkeling is dat tegenhouden van een stemming niet kan, maar dat Cruz behoefte had aan media-aandacht en die op wonderlijke wijze naar zich toe trok. Het wetsartikel zal nooit door de democratische senaat worden aangenomen en filibusters ter promotie van een wetsartikel zijn niet mogelijk. Cruz kreeg dan ook kritiek uit eigen partij dat hij roekeloos met het aankomende schuldenplafond discussie omging. Grappig was het wel en tekenend voor achteloosheid die de Amerikaanse politiek langs de rotsen zeilt.

Serieuze consequenties

Volgens analisten is er 40% kans dat het echt tot het stilvallen van de overheid komt. Vanaf 1 oktober zullen in dat geval overheidskantoren dichtgaan en een grote groep ambtenaren niet meer betaald kunnen worden. Deel van dit hoge risico komt doordat het Amerikaanse volk is gewend aan flirts met de fiscale afgrond en steeds minder duidelijk een opinie heeft over de schuldige partij. Het Amerikaanse publiek wil het in meerderheid zelfs laten gebeuren. Dit is vervelend voor de betrokken ambtenaren, maar er zijn nog zwaardere consequenties.

Op 14 oktober moet de VS de eerstvolgende aflossing doen van staatsleningen die zonder ophoging van het schuldenplafond niet lukt. Als het zover komt is de VS letterlijk failliet, iets dat de dollar in een diepe afgrond kan storten. Dan is er nog het detail dat we momenteel al boven het schuldenplafond van 16.699 miljard zitten. Als de Amerikaanse politiek niet met een duurzame oplossing komt, zal de dag komen dat dit politiek spelletje verkeerd afloopt. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat het deze keer gebeurt, is het nog minder waarschijnlijk dat er een duurzame oplossing komt.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.