NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De voorspelling

29 Aug 2018

 

Zoals u ongetwijfeld gehoord zult hebben heeft de S&P500 vorige week woensdag de langste bull markt uit zijn historie gerealiseerd van 3.452 dagen, ofwel een periode vanaf 9 maart 2009. De 312 % stijging die de index in deze periode heeft meegemaakt is echter nog geen procentueel record, want dit is met 417 % behaald in de periode van oktober 1990 tot maart 2000. Voor de belegger van nu is echter vooral van belang wat de dag van morgen zal gaan brengen. Een blik op het globale speelveld laat hierbij zien dat de risico’s fors toenemen en dat de jaren van rustige koersstijgingen snel verleden tijd zullen zijn.

Geen vraag en aanbod

De hedendaagse grote Amerikaanse aandelenbeurzen worden niet meer bepaald door vraag en aanbod, maar worden gemanipuleerd door artificiële intelligentie. Daarmee samenhangend zijn de handelaren van de vloer verdwenen, en is het vooral via de softwareontwikkelaars in dienst van de grote banken dat de prijzen worden bepaald. Dit systeem is echter een rupsje-nooit-genoeg, omdat steeds meer geld nodig is om steeds hogere koersen te bewerkstelligen. De huidige recordstand van de aandelenbeurs wordt daarbij niet gedekt door de economische realiteit in de VS. Zo is de industriële productie in de VS nog steeds 10 % lager dan tijdens de recessie van 2008, en wordt de huidige topstand vooral gedragen door recordprijzen voor o.a. sociale networks. Een topbedrijf als General Electrics echter is van een stand van $40 gedaald naar $12,50 wat een teken is hoe het met de werkelijke economie is gesteld. De banken floreren echter als nooit te voren, dus waar zou men zich druk over maken.

Stijgende dollar en rente
Tegelijkertijd is door de rentestijgingen een beweging op gang gekomen van dollars van de opkomende markten richting Amerika, op jacht naar rendement. Door het aldus ontstane synthetische tekort van dollars in deze markten zijn deze dollars meer waard geworden, wat zwaar drukt juist vanwege de enorme hoeveelheid dollars die geleend zijn en dus meer lokale munten vergen om aan de rente- en terugbetalingsverplichtingen te voldoen. Zijn het nu nog landen als Turkije, Venezuela, Brazilië en Argentinië die zwaar onder druk staan, zullen daarna de Aziatische opkomende markten aan de beurt zijn, gevolgd door China. Japan en Europa, en op het laatst gevolgd door de VS zelf.
Deze lasten van een te hoge waarde van de Amerikaanse dollar zullen alleen op te vangen zijn door een hernieuwde, en in grootte nog nooit vertoonde, quantative easing, ofwel het bijdrukken van enorme hoeveelheden dollars. Overigens zal dit ook gaan gelden voor de andere Westerse centrale banken, om zo gezamenlijk de enorme schulden en derivatenlast te kunnen blijven dragen.
Bijkomend gevolg zal echter het ontstaan van een verder stijgende rente zijn. Als u daarbij bedenkt dat een 5 % rente op de totale wereldschuld van $247.000 miljard dollar ( zie het vorige artikel) een bedrag behelst van $12.000 miljard, zal in het licht dat de totale wereldeconomie jaarlijks $75.000 miljard bedraagt al snel tot de slotsom komen dat dit een onhoudbare situatie is. Nog meer geld zal moeten worden bijgedrukt, waarbij in een steeds versnellend tempo een hyperinflatie wordt bereikt wat tenslotte een totale collaps zal gaan betekenen van elke ongedekte munt.
Kortom, de tijd van een rustige stijging van de aandelenmarkten op grond van een wereldwijde ondersteuning door de centrale banken is spoedig voorbij.

Handelsoorlog
Naast bovenstaande heeft het verminderen van de economische groei echter nog een belangrijk effect. Vanwege dezelfde noodzaak naar steeds meer inkomsten vanwege de groeiende schuldenlast is de VS nu een handelsoorlog met China begonnen, met als doel een groter deel van de economische taart binnen te halen. Wellicht dat dit soort acties voor het binnenlandse electoraat goed uitpakken, maar de wereldeconomie zal hierdoor verder gaan inzakken door wederzijdse importbeperkingen.
Het is vanwege al het voorgaande dat Jim Sinclair, een hoog geachte kenner en insider in het hele gebeuren, voorspeld heeft dat na juni 2019 een geheel nieuw monetair systeem zal zijn ontstaan. Als gevolg daarvan zullen de huidige ongedekte munten vrijwel waardeloos geworden zijn. Of anders geformuleerd; voor goud voorspelt hij een prijs van $17.000 per ounce indien Fort Knox toch al het Amerikaanse goud herbergt, maar waarschijnlijker is dat deze kluizen leeg zullen blijken te zijn waarbij hij een goudprijs van minimaal $50.000 voorspelt.
Ook al blijkt deze voorspelling 100 % correct, zal nog tegen die tijd bekeken moeten worden wat de uiteindelijke koopkracht zal zijn van een ounce zilver en goud. Eén ding is echter zeker, en dat is dat deze koopkracht na tientallen jaren van prijsonderdrukking fors veel groter zal zijn dan nu, en dat tegelijkertijd de koopkracht van de ongedekte muntsoorten zal zijn teruggebracht naar hun intrinsieke waarde, te weten nul.

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud.