NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De nooduitgang

01 jun 2018

 

Zoals u wellicht heeft gelezen hebben bedrijven als Goldman Sachs vele duizenden software engineers aangenomen, en tegelijkertijd het aantal beurshandelaren fors vermindert. Een duidelijk signaal dat de beurskoersen van de grote bedrijven steeds minder tot stand komen door vraag en aanbod, maar veelal op grond van de spread ( het verschil) tussen bied en laatkoersen. Aangezien deze spread kan variëren in enkele milliseconden, is geavanceerde software nodig om op het juiste moment een koop of verkooporder uit te doen gaan. Dit betekent enerzijds dat de koers van een bedrijf vrijwel onafhankelijk is geworden van de werkelijke waarde van het beursgenoteerde bedrijf, maar ook dat wanneer de boel eenmaal daadwerkelijk in beweging komt er geen houden meer aan is. Dit laatste kan ontstaan door het zelfversterkend effect van verkooporders, waarbij wanneer limieten worden doorbroken een volgende golf van verkoop kan ontstaan. Zo’n schok kan vele oorzaken hebben, maar alleen al in het financiële systeem zijn vele tekenen zichtbaar die wijzen op een oververhitte markt en daarmee samenhangende onhoudbare hoge waardering.

Zo bracht het IMF een rapport uit waarin het waarschuwde dat bij doorstijgende rente 20 % van alle bedrijven in de VS, met een totale waarde van 3.900 miljard dollar, in gevaar zullen komen

De Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation ( FIDC) bracht op haar beurt vol bombarie haar kwartaalrapportage uit over de commerciële banken en verzekeringsmaatschappijen. Wat vooral aandacht kreeg was de $56 miljard aan winst wat afgelopen kwartaal werd behaald. Hoewel er aan dit cijfer nog wel wat van af te dingen, zoals de effecten van de belastingmaatregelen van Trump, zit het venijn hem in het laatste stukje van het rapport. Hieruit blijkt dat na vele jaren van teruggang de hoeveelheid ‘probleem’ bezittingen fors zijn toegenomen, en bovendien dat de eigenaren van deze toename slechts drie, dus grotere, banken zijn. Een plotselinge stijging, vergelijkbaar met de aanloop in 2008:

Ook waarschuwt het rapport, wellswaar in bedekte termen, dat bij een ommekeer van de al jaren durende opwaartse beweging in het lenen en uitgeven van in wezen ongedekte cheques een situatie kan ontstaan waarin banken stoppen met het uitlenen van geld waarbij banken vanwege hun ‘pro-cyclische rol’ de boel kunnen verergeren ( Pro-cyclisch betekent hierbij als eerste de plug uit het zwembad halend, en lak hebbend voor de gevolgen voor de economie). Het is niet voor niets dat de FIDC hiervoor waarschuwt, aangezien het aantal wanbetalingen in krediet aangegaan voor auto’s en credit cards stijgende is, en hiermee aanwijzingen vormen dat het feest van de geldcreatie uit het niets ten einde loopt.

Viva Italia

Een ander signaal is de situatie in Italië, waarbij de afgelopen week de aandelen van banken wederom tussen de 5 en 12 % in waarde zakten. Geen wonder, aangezien de nieuw aan te treden regering leek af te koersen òf op een forse reductie van haar Europese schulden òf op de introductie van een alternatief voor de euro. Dat de zittende macht er vervolgens alles aan doet om het democratisch proces van een coalitievorming tegen te werken geeft aan onder welke enorme druk deze fungeert. Tegen de achtergrond van verder wegzakkende bankaandelen en staatsleningen wordt 2 juli a.s. een protestmars georganiseerd door de vijf-sterren beweging, ten teken dat de gekozen volksvertegenwoordiging zich niet zo maar in de hoek laat drukken. Dat afgelopen maandagavond de Telegraaf op haar website een klein vraaggesprekje publiceerde over de invloed hiervan op de beurs, de Volkskrant zelfs niets en de NRC in haar beschouwing geen woord vuil maakte over deze volslagen ondemocratische couppoging zegt alles over het democratisch gehalte van onze pers.

En over naar Duitsland, waar Deutsche Bank met een totale marktwaarde van $21 miljard 7000 banen gaat schrappen, teneinde haar verliezen een eind toe te kunnen roepen. Een tikkende tijdbom is hierbij de portefeuille aan derivaten ter waarde van $42.000 miljard dollar, 14 keer zo veel als het BNP van heel Duitsland.

Dat de marktwaarde van Deutsche bank nu evenveel bedraagt als die van Twitter, zegt bovendien iets over de volslagen onbalans in de waarderingen van bedrijven als Twitter.

 

En wat te denken van de VS, waar Trump zowel Europa als China dreigt met handelsbeperkingen, welke makkelijk kunnen uitlopen op een handelsoorlog. De bijna dagelijkse veranderingen die Trump aanbrengt in zijn onderhandelingspositie zijn weliswaar onderdeel van zijn tactiek , maar kunnen ook makkelijk verkeerd aflopen.

De nooduitgang

Al deze tekenen aan de wand zullen voor de meeste burgers niet leesbaar zijn aangezien ze een schijnwerkelijkheid worden aangeboden door de officiële media, waar het begrip journalistieke integriteit een vies woord is geworden. Wat werkelijk gaande is wordt echter goed begrepen door die groep die dicht op het financiële vuur zit, en wier handelen zichtbaar is de zogenaamde smart money index. Want terwijl de gewone burger hooguit begint te twijfelen aan de houdbaarheid van de huidige torenhoge beurskoersen, is het slimme geld in sneltreinvaart bezig zijn geld uit de aandelen te verplaatsen op zoek naar veiliger oorden.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud