NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De munt van 1 biljoen

18 jan 2013

Een platina munt van 1 biljoen zou Amerika uit budget problemen kunnen helpen. Het is een onwaarschijnlijk scenario, maar het wordt serieus besproken. Het komt neer op een juridische truc, die het voor de Amerikaanse overheid mogelijk moet maken om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Amerika dreigt namelijk het schuldenplafond te overschrijden. Dat is een limiet voor de omvang van de Amerikaanse staatsschuld. Ergens halverwege februari wordt verwacht dat deze limiet zal worden bereikt. De Amerikaanse schatkistbewaarder mag voorbij die limiet geen staatsobligaties meer uitgeven om rente-, pensioen- en salarisbetalingen te financieren. Dit zou niet alleen een schande zijn, maar ook een klap voor de Amerikaanse kredietwaardigheid.

Hoe werkt de munt van 1 biljard?

Om dit te voorkomen is het voor de Secretary of the Treasury Timothy Geithner wettig mogelijk om een munt te slaan tegen iedere nominale waarde. Geithner kan zonder enig onderpand een munt slaan met een waarde naar keuze; 1 biljoen (1.000 miljard) zou in dit geval de benodigde speelruimte bieden. Als ze die munt in de kluis leggen wordt de hoogte van de Amerikaanse staatsschuld op papier lager en mag het uitgeven van staatsleningen weer verder gaan. Er is sprake van een platinamunt, maar in theorie kan de munt ook van nikkel of bordkarton gemaakt worden en het bedrag kan ook 10 keer hoger of lager zijn. Eigenlijk verschilt het niet zoveel van het gelddrukken dat nu plaatsvindt, het is alleen minder goed verhuld.

Wat te doen met het schuldenplafond?

De Obama regering heeft nog niet serieus gereageerd op het plan, maar opties om onder het plafond uit te komen zien ze graag. De republikeinen in het congres zijn tegen hoge overheidsuitgave en niet geneigd het schuldenplafond op te hogen zonder dat Obama en zijn kabinet bezuinigt. Obama wil niet bezuinigen zolang de economie onder druk staat en zo staan de partijen wederom tegenover elkaar. Een vergelijkbare situatie als rond de jaarwisseling toen het afwenden van de ‘fiscal cliff’ letterlijk op het laatst mogelijke moment werd geregeld. Het zwartepieten in de media is in ieder geval al volop aan de gang en op financiële markten neemt de spanning toe.

Als de democraten hun zin krijgen zal het schuldenplafond volledig worden afgeschaft en als de republikeinen hun zin krijgen dan gaat de federale overheid flink bezuinigen. Op dit moment bedraagt de Amerikaanse staatschuld bijna 16,5 biljoen, dat komt neer op 145.000 dollar per belastingbetaler. Eén van de lastigste maar belangrijkste vragen voor de wereldeconomie is of de Amerikanen kunnen betalen. Gaat u maar na of u een dergelijke schuld (zonder onderliggende hypotheek) zou kunnen dragen. Tegelijkertijd is de Amerikaanse economie afhankelijk van het geldinfuus dat door Obama en Ben Bernanke is aangelegd. Bovendien dupeert een uitgavestop veteranen en gepensioneerden; groepen die niet zomaar zelf geld kunnen verdienen.

Wat kost een munt van 1 biljoen?

De munt kost in eerste instantie niets, maar het is bij uitstek de manier om inflatie te creëren. Een munt van 1 biljoen uit het niets maakt in beginsel dat alle andere dollars samen 1 biljoen minder waard zijn. Iedereen met dollars zou dus meebetalen aan deze stunt. Toch is het niet zo dat de biljoen dollar zomaar in circulatie wordt gebracht. Op papier neemt de schuld af waarna er weer staatsleningen worden uitgegeven, precies wat er zou gebeuren als er geen schuldenplafond was. In de praktijk betekent de munt niet zoveel, het is alleen symbolisch een nogal grote stap. Met deze actie zou namelijk de huidige monetaire politiek heel makkelijk uit te leggen zijn aan iedereen.

Greg Walden, een republikeins congreslid uit Oregon heeft al aangekondigd wetgeving te introduceren om de juridische truc te blokkeren. Het valt hypocriet te noemen dat men nu ineens verontwaardigd is over het scheppen van geld terwijl de Treasury zich er al jaren aan bezondigt. Het enige verschil is dat in deze constructie minder partijen mee hoeven te doen aan deze oplichtingspraktijken. Eigenlijk kan één man (Timothy Geithner) geld maken. Daarvoor was, tot deze optie werd verkend, een heel comité voor nodig (het beleid makend comité van de Fed het FOMC). Het komt er op neer dat het idee van een platina munt van 1 biljoen heel verhelderend is. Amerika heeft er eigenlijk al 16 geslagen, maar nu ziet iedereen voor het eerst wat het betekent.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.