NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De manipulatie achter de London Gold Fixing

29 nov 2013

Regelmatig is er al ‘onderzoek’ gedaan naar manipulatie op de goud- en de zilvermarkt. Nog nooit zijn er uit deze rapportages wezenlijke verbeteringen voortgekomen. Toch blijven ze het proberen, symboolpolitiek of niet. Een paar maanden geleden werd er vanuit de Amerikaanse Securities Exchange Commission (SEC) een oproep gedaan om de London Goldfixing te controleren en nu lijkt ook de Britse Financial Conduct Authority (FCA) zich in deze vorm van goudhandel te verdiepen.

Hoe de London Gold Fixing werkt

De Gold Fixing bestaat al sinds 1919 en stamt dus uit een tijd dat informatie een stuk minder snel over de wereld kon worden verspreid. Het is een goudprijs die twee keer per dag wordt bepaald en gepubliceerd. Omdat fysieke goudtransacties toch niet in seconden of minuten kunnen plaatsvinden is deze vorm van prijsbepaling niet in onbruik geraakt. De fixing wordt veel door mijnbouwers, juweliers en banken gebruikt om grote transactie te doen.

Er zijn bij het bepalen van de prijs vijf grote banken betrokken, die middels een telefonisch groepsgesprek een prijs bepalen waarop zij elkaar zo veel mogelijk goud willen verkopen. Twee keer per dag gebeurt dit en het gesprek kan enkele minuten tot een half uur duren. Er is een voorzitter (van de London Bullion Market) die het proces begeleid. Er wordt begonnen met de wereld spotprijs zoals AmsterdamGold die ook gebruikt en vervolgens gekeken hoeveel koopbehoefte en hoeveel verkoopbehoefte er is bij de betrokken banken.

Als er meer partijen willen verkopen dan kopen wordt het prijsvoorstel verlaagd, als er meer spelers willen kopen dan verkopen wordt het prijsvoorstel verhoogd. Op het moment dat de kopers en verkopers met elkaar in evenwicht zijn wordt de prijs gefixeerd en vervolgens gepubliceerd. Deze publicatie beïnvloedt vervolgens de doorlopende spotprijs weer. Op 19 oktober 1987, ‘Black Monday’ vond de langst durende fixing plaats van 2 uur en 15 minuten.

Hoe wordt er dan gemanipuleerd

Omdat de publicatie van de fixing invloed heeft op de spotprijs is kennis van de onderhandelingen voordat de prijs wordt gepubliceerd feitelijk voorkennis.  Het is de banken, die bij de fixing betrokken zijn, echter niet verboden te handelen op de (spotprijs) markt gedurende de fixing. Niet verwonderlijk is dan ook gebleken dat de handel op de spotprijs gedurende de fixing enorm toeneemt. Als we die twee gegevens naast elkaar leggen kunnen we wel aannemen dat de leden van de fixing een paar minuten flink handelen met voorkennis.

We kunnen alleen maar hopen, dat  dit deel van het speelveld binnenkort wordt gelijkgetrokken, maar de waarschuwing staat. Gedurende de fixing is de handel in goud niet betrouwbaar. Let wel, zoals wel vaker is de hiervoor geschetste manipulatie legaal. Het beste scenario voor de gewone belegger in goud is dat de bankiers weer op zoek moeten naar een andere maas in de wet, want sancties zullen wel niet volgen.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.