NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De grootste bedreiging voor de wereldeconomie

31 jul 2014

Van alle manieren waarop ons economische stelsel kletterend van zijn voetstuk kan vallen klinkt een magnetische puls erg onwaarschijnlijk. Toch is het volgens een groep serieuze rekenmeesters onze grootste bedreiging. Paul Singer (de man die momenteel Argentinië tot faillissement dwingt) schreef hierover een brief aan investeerders die zijn weg vond naar de Financial Times, Bloomberg en The Wall Street Journal.

‘Elektromagnetische puls is de grootste bedreiging voor onze economie’

12% kans

De analyse van deze topinvesteerder (24 miljard onder beheer) komt op het volgende neer. Als je bij bepaalde gebeurtenissen de hoeveelheid schade die ze aanrichten afzet tegen de waarschijnlijkheid dat ze zullen gebeuren dan steekt de elektromagnetische puls (geproduceerd door de zon) er met kop en schouder boven uit. Onderzoek van NASA leert dat de kans op een super-zonnestorm in de komende 10 jaar 12% is.

Wat is dan de schade?

Als de zon een eruptie van energie in de richting van de aarde stuurt brandt simpel gezegd alles dat is aangesloten op het stroomnet door. Dat betekent natuurlijk meer dan een paar kapotte broodroosters. De grootste schade komt door het uitvallen van de stroom, die door netbeschadiging 6 tot 24 maanden offline kan blijven. De wereld wordt feitelijk terug naar de 18e eeuw geblazen.

Een schade van 2.000 miljard dollar alleen al voor de VS raamde de wetenschappers van NASA. Dat is de helft van al het geld dat sinds 2008 door de Fed in de economie is gepompt om het systeem weer op gang te brengen. Naast het feit dat de hele wereld wordt getroffen is het grote verschil dat dit geld direct moet worden betaald door de mensen die de economie moeten draaien. Het betreft hier geen netwerk van schuldbekentenissen en gebakken lucht. Geen monetaire lapmiddelen mogelijk dus.

Een veel grotere crisis dan die van 2008 zou daarom het gevolg zijn. De impact zou dit keer ook wereldwijd zijn. Dus geen China of andere Brics-landen om het vuurtje brandend te houden. Iets om serieus rekening mee te houden dus.

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.