NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De geldfabriek blijft open!

12 jul 2013

Met die boodschap stelde Ben Bernanke afgelopen donderdag financiële markten gerust. In juni had hij de suggestie gewekt dat QE3 weleens dit jaar tot een einde zou kunnen komen. Dat zette hij deze week recht. De grote indices en met name de staatsobligaties moesten hierdoor het nodige incasseren de afgelopen weken, maar het ‘free lunch’ buffet is weer geopend. Dit mistte zijn uitwerking niet en de recordjacht is weer geopend.

20 juni

Het was een paar weken geleden dat Bernanke aangaf dat hij de geldkraan weleens dicht kon gaan draaien; ‘tapering’ ofwel tempering noemde hij dat. Dit deed hij waarschijnlijk uit angst voor de bubbels die links en rechts in koersen van aandelen en obligaties ontstonden. Het gevolg was zodanig dat over de hele wereld koersen daalden en de rente op staatsschulden opliepen. Het was een treurige vertoning om te zien hoe afhankelijk de wereld van het Amerikaanse dollarinfuus is geworden.

Sinds die datum leek het wel de omgekeerde wereld. Als er goede of redelijke macrocijfers werden gemeld gingen de koersen omlaag, de kans dat de kraan dicht zou gaan nam namelijk toe. Bernanke en het Federal Open Market Committee (FOMC) moeten dit met lede ogen hebben aangezien. Niet alleen omdat zij schijnbaar de economische werkelijkheid hadden verdraaid, maar ook omdat duidelijk werd dat ze zichzelf in een extreem moeilijke hoek hebben gemanoeuvreerd. De weg terug van QE wordt steeds onbegaanbaarder.

10 juli  

Afgelopen woensdag keerde Bernanke daarom op zijn schreden terug en gaf aan dat het niet zo’n vaart zal lopen. De zucht die door de markten ging zagen we gisteren nog op de AEX die richting het vijfjaars-record van 370 punten vloog. Ook de markt voor staatsleningen kalmeerde en het lijkt net alsof we terug gaan naar de orde van de dag. Weinigen lijken zich zorgen te maken over de boodschap die van de vreemde oprisping uitgaat.

De markten kunnen niet zonder QE

De banken complimenteren Bernanke dat hij zo helder communiceert en de meeste zeggen nu dit even nodig was. Wat ze er niet bij zeggen is dat ze Bernanke hebben gedwongen hun van vers geld te blijven voorzien op kosten van de toekomst van de Amerikaanse economie. Alle nieuwe dollars vloeien in de zakken van hedgefunds en banken terwijl het Amerikaans huishoudboekje steeds verder uit balans raakt. Als het Bernanke of de volgende Fed voorzitter niet lukt om zonder een crash de kraan dicht te draaien zullen de uiteindelijke gevolgen niet te overzien zijn.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.