NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De Federal Reserve

16 mrt 2013

Een kort artikel in de Financiële Telegraaf gaf afgelopen week een vluchtige blik achter de schermen van de Federal Reserve (Fed). Onder de titel ‘Fed intervenieert op goudmarkt’ gaven zij een samenvatting van een artikel van de econoom Paul Craig Roberts, die onder president Reagan onderminister van financiën was in de VS. Deze ingevoerde bron stelt dat de Fed nu zo’n twee jaar de prijs van goud onder de 1750 dollar per troy ounce houdt. Hij stelt dat ze dit doen door grote hoeveelheden papiergoud (‘rechten’ op goud) in omloop te brengen, waar banken en speculanten massaal op kunnen ‘shortsellen’ (verkopen zonder in bezit te hebben).

Waarom de Fed de goudprijs zou manipuleren

Het doel van de Fed deze ongedekte verkopen te stimuleren is bescherming van de waarde van de dollar. Als de dollar teveel terrein verliest ten opzichte van zilver en goud wordt de dollar minder aantrekkelijk als investering. Over een lening van een onaantrekkelijke munt moet veel rente betaald worden, omdat er grote onzekerheid bestaat over de toekomstige waarde van die munt. De Fed en de Amerikaanse economie zouden de kosten van een hoge rente niet kunnen dragen en daarom moet de goudprijs laag blijven, aldus Roberts. Of de Fed dit werkelijk doet staat niet vast, maar zeker is dat de fysieke goudprijs lijdt onder de ontwikkelingen op de papieren goudmarkt.

Toen wij dit artikel bij AmsterdamGold bespraken kwamen wij op de vraag waarom de Fed dit zou doen en hoelang zij hier al mee bezig waren. De indruk die we hadden was dat de oprichting van de Fed naar aanleiding van de ‘Grote depressie’ die het gevolg was van de beurscrash van 1929. Dit bleek onjuist, maar was tekenend voor het beeld dat bestaat van de Fed. Deze zou opgericht zijn om te zorgen voor stabiliteit in barre tijden. In werkelijkheid blijkt de Fed in 1913 opgericht om banken te beschermen. Aanleiding dus voor een onderzoek naar de geschiedenis van de Fed. Deze week een inleiding in deze zoektocht naar de historische rol van de Fed in de wereldeconomie.

De oorsprong van de Fed

De officiële oprichting van de Fed was op 23 december 1913, met de inwerkingtreding van de Federal Reserve act. Een veelgebruikt Amerikaans economie lesboek uit 1970 stelt de oprichting: ‘ Voortkwam uit de paniek van 1907, toen een alarmerend aantal private banken failliet ging: het land was voor eens en voor altijd de anarchie van instabiele private banken zat’. Een nobel streven, maar niet geheel in lijn met de werkelijkheid. Er waren in 1873, 1884, 1893 en 1907 namelijk ook bankruns geweest. Na oprichting van de Fed ging dit ongestoord verder met een crash in 1921, de beruchte crash van 1929 gevolgd door de depressie tot 1939, vijf recessies, de ‘Black Monday’ beurscrash van ’87 en natuurlijk niet te vergeten de ellende van de afgelopen jaren.

De oorsprong van de Fed stamt van een wet, maar hoe deze wet tot stand is gekomen is natuurlijk de vraag. Een interessante theorie hierover is dat het wetsontwerp het geesteskind is van een kleine groep bankiers geleid door een Republikeinse senator Nelson W. Aldrich. Vertegenwoordigers van JPMorgan, de Rockefeller en Rothchild dynastieën en de inmiddels minder bekende Kuhn, Loeb & Co. bank en het Warburg banken consortium uit Duitsland en Nederland. De Europese aanwezigheid van Kuhn, Loeb & Co en Warburg had te maken met de expertise van het vormen van centrale banken die inmiddels in Europa was opgedaan.

Jekyll Island

Het gezelschap bestond uit zes mannen die de meest vooraanstaande banken van hun tijd vertegenwoordigden. Zij kwamen gedurende de herfst van 1910  in het grootste geheim bijeen op een luxe privéeiland Jekyll Island. De grote banken die zij vertegenwoordigden hadden in de VS te maken met stijgende rente en toenemende concurrentie van kleine lokale banken. Dat en een zuinige overheid die de goudstandaard hanteerde zette de winstmarges van de betrokken partijen onder druk.

Geld moest in hoge snelheid in circulatie komen, de overheid moest het garanderen en kleine banken diende buitengesloten te worden, dat was het ideaal. Een samenwerkingsverband tussen de grote banken en de overheid moest worden gecreëerd om dat te bereiken. Dit samenwerkingsverband zou er komen: de Federal Reserve.  Deze intrigerende geschiedenis zullen we in de komende nieuwsbrieven verder uitdiepen. Interessant om te zien of de crisis die ons vandaag de dag teistert al in 1910 in het financiële systeem is ingebakken, door zes mannen in een luxe villa op Jekyll Island.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.