NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De bestemming van het ‘nieuwe geld’

14 sep 2012

Er is zowel in Europa als in Amerika al een aantal jaren sprake van monetaire versoepeling, er komen dus al een tijd lang meer euro’s en dollars bij. Centrale banken krijgen het desondanks niet voor elkaar om bedrijven te laten investeren en werkgevers mensen te laten aannemen. Het geld komt kortom niet op plekken waar het gebruikt wordt. Het standaard instrument van centrale banken om geld in omloop te brengen is het bepalen van de rentestand. Met de rentes bijna op nul is dit inmiddels uitgewerkt. Het probleem was dat het verlagen van de rentestand vooral private banken helpt, maar als die de verworven speelruimte niet doorgeven aan de markt heeft de economie er weinig aan. Er moet dus meer gericht met geld worden gestrooid zodat het op de ‘juiste’ plekken terecht komt. Dat is wat er wordt geprobeerd met Quantative Easing (QE), OPeration Twist en de Europese Outright Monetary Transactions.

Allereerst de acties van de FED in Amerika. QE is een ingewikkeld proces wat in de kern neerkomt op geld zo direct mogelijk de economie in te pompen. In plaats van het voor banken makkelijk te maken aan geld te komen, via een lage rente, koopt de FED zelf financiële producten met een hoge graad van abstractie. Dat wil zeggen dat ze ver van de reële economie af staan (zie inzet). Door de prijzen van abstracte financiële producten op te drijven wil de FED investeerder dwingen directer te investeren. Zij hopen dat direct investeren vervolg investeringen oplevert. Als we onderstaand voorbeeld aanhouden heeft een directe investering in een huis het gevolg dat de koper vervolgens gaat verbouwen, een tuinman aanneemt en zodoende banen creëert en geld laat rollen. Bij de abstracte investering gebeurt er in onzekere tijden weinig, iedereen wacht stilletjes af tot de waarde van huizen in het algemeen stijgt.

Een tweede element dat door de FED wordt gebruikt is het kopen van langlopende staatsleningen, dit programma heeft de fraaie titel Operation Twist. Daardoor zet de FED de rendementen op langlopende deposito’s onder druk. Ook daarmee proberen ze investeerders te porren om actief te worden met hun geld, in plaats van het in langlopende deposito’s onder te brengen. Kortom geld moet rollen. In Europa is het doel van de monetaire maatregelen hetzelfde, maar de aanpak iets anders. Mario Draghi’s ‘Outright Monetary Transactions’ zijn bedoeld om de leenkosten voor financieel zwakke lidstaten laag te houden. Door staatsleningen van zwakke landen op de open markt te kopen zakken de prijzen van die leningen minder hard. Als de prijzen van staatsleningen hoog blijven, dan blijven de rendementen op die leningen laag. Als de rendementen van staatsleningen op de open markt laag blijven, hoeven overheden wanneer ze geld lenen niet te concurreren met hoge rendementen op de markt en kunnen ze dus een lagere rentevergoeding bieden.

Hoe lang de ECB en FED dit kunnen volhouden? Lees verder.