NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De arrogantie-meter

21 nov 2018

 

De recent uitgekomen kwartaalcijfers van de goud- en zilvermijnbedrijven gaven weinig reden tot vreugde. De meeste bedrijven draaien verlies vanwege de lage prijs voor beide edelmetalen. De grenzen om nog verder te bezuinigen zijn zo langzamerhand wel bereikt.

Kleine bedrijven zonder financiële reserves vallen om, en onder de grootste spelers is een trend zichtbaar van overnames en fusies om zo het hoofd boven water te houden. De aanhoudende druk op de prijzen voor beide edelmetalen resulteerde vorige week kortstondig in een goud- en zilverprijs onder de $1200 en  $15 per ounce, welke in de dagen daarna weer enigszins bijtrokken. Hoewel niemand weet wanneer de druk op de prijsvorming van beide edelmetalen zal verminderen, neemt de onrust binnen het gevestigde systeem verantwoordelijk voor de prijsonderdrukking merkbaar toe.

Hoe de VS leunt op Saoedie Arabie

Zo zijn op het gebied van de Amerikaanse staatsleningen grootmachten als China en Japan hun bezit gaandeweg aan het afbouwen, maar heeft Saoedie Arabie haar eigendom fors uitgebreid tot het huidige record van $176 miljard. Hiermee compenseert het land voor een deel de verkoop van andere landen, en wordt tegelijkertijd naast de oliebelangen een nog belangrijker partner van de VS. Het is in dit licht dan ook opmerkelijk dat de in de Westerse pers breed uitgemeten moord op Khashoggi reden is voor dezelfde pers de huidige Saoedische machthebber als schuldige aan te merken. Wellicht vormt deze in de ogen van de VS een gevaar voor de Amerikaanse belangen,  en wordt de weg voorbereid voor een machtswisseling. Zo is het na een eerdere hint in de New York Times nu de Washington Post die namens de CIA de geesten rijp maakt voor een wisseling van de wacht.

Misschien zijn deze ontwikkelingen ook te plaatsen in de komende val van de dollar als wereldstandaard. Zo heeft Christine Lagarde van het IMF recent een lans gebroken voor de invoering van de SDR’s ( Special Drawing Rights), een goud-gedekte bitcoin welke gebruikt zal gaan worden tussen de centrale banken onderling. De huidige bitcoins zullen hierbij als oefenmateriaal van het toneel verdwijnen evenals de rol van de dollar als wereldmunt. Niet toevallig is dan ook het bezoek van de 95-jarige Henry Kissinger,  die aan de wieg heeft gestaan van de koppeling tussen de dollar en de olieprijs, aan China en Rusland.

Dezelfde groei in het bezit van staatsleningen geldt overigens ook voor België, welke deze heeft uitgebreid met 10 miljard naar 164 miljard dollar. Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de vestiging in dit land van Euroclear, een bedrijf wat zich bezig houdt met de afwikkeling van Europese transacties in aandelen,  obligaties en derivaten, waarbij vooral de laatste groep de toename bewerkstelligt. Voor een compleet overzicht van alle gelukkige eigenaren van Amerikaanse staatsleningen; klik hier.

 

Kapitaalvlucht

De teruglopende macht van de VS is ook te merken aan het percentage buitenlandse investeringen in Amerikaanse aandelen dat vanaf 2000 aan het dalen is. Waren in het begin maanden met een daling nog een uitzondering, is na 2010 een uitstroom tot stand gekomen welke resulteerde in een record verkoop de afgelopen vijf maanden van 102 miljard dollar.

Maar in Europa is het niets beter. Hoewel de banken hun reserve dit jaar gemiddeld  met 1 procent hebben verhoogd, hoeft er maar iets te gebeuren en de boel gaat plat. Zo bestaat deze reserve voor 104 miljard euro uit riskante zogenaamde hybride leningen, welke onder druk komen door de verzwakkende wereldhandel en lagere bedrijfswinsten. Als dan bovendien de 900 miljard euro aan niet-presterende leningen hierbij wordt toegevoegd, komt de totale marktwaarde van 790 miljard euro van de MSCI Europese Bank index in een bijzonder daglicht te staan. Ofwel, de boel hoeft niet zo heel erg te verslechteren en de rapen zijn gaar.

 

De arrogantie-meter

Aanhoudende druk op de goud- en zilverprijs, machtsverschuivingen op het wereldtoneel, dalende Amerikaanse invloed. Een labiel economisch systeem, wat alleen kan voortbestaan bij een steeds verder uitdijende schuld, terwijl juist dezelfde kredietverlening aan het opdrogen is. Wat gaat gebeuren is zichtbaar in bovenstaande grafiek, waarin de blauwe lijn de S&P500 aangeeft en de rode lijn de beursarrogantie aangeeft, ofwel de verhouding tussen dezelfde S&P en de VIX, welke de onrust aangeeft die op de beurzen leeft. Is deze verhouding hoog stijgen de beurskoersen, maar daalt deze naar nul zet een beursdaling in. Zo resulteerde de nulstand in 2007 in een beursdaling van de S&P van 1557 naar 683 punten, ruim 50 %.  De huidige nulstand is echter voorafgegaan door een recordhoge notering voor deze arrogantie-maatstaf, welke op haar beurt de voorbode zal zijn voor een record-diepe duik van de aandelenkoersen. De gelijkenis komt hierbij boven met de Amerikaanse kalkoen, wiens welbevinden al 1000 en 1 dagen stijgt, tot vlak voor Thanksgiving, welke een dezer dagen plaats vindt in de VS.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud.