NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

De Amerikaanse ‘geldfuik’

09 mrt 2013

Afgelopen donderdag verscheen er een erg interessant artikel van de hand van Prof. dr. René Tissen van Nyenrode over de lucht die in Amerikaanse aandelen wordt geblazen. Het is verbazend om te zien dat de Amerikaanse beurzen record na record breken, terwijl de Amerikaanse middenklasse langzaam in trailerparken en tentenkampen verdwijnt. De reële Amerikaanse economie is verre van gezond (47.7mil Amerikanen op voedselbonnen), maar geld genoeg beschikbaar.

Het is goed te merken dat ook vooraanstaande economen als professor Tissen tegenwoordig kritisch naar het beleid van centrale banken kijken. In het artikel Records Dow alleen door beleid van de Fed stelt Tissen: ‘In mijn ogen is de opmars van de Dow Jones volledig verklaarbaar uit de ultra lage rentestanden, in combinatie met de enorme geldverruiming van de Federal Reserve.’ Met andere woorden het monopolygeld van Ben Bernanke vindt wel zijn weg naar de aandelenmarkt, maar niet naar de reële economie.

Geldfuik

De ‘liquidity trap’ is de val waarin het geld dat door centrale banken (de Fed)  in het systeem wordt gepompt vast komt te zitten. Ben Bernanke strooit het geld van het dak van het financiële gebouw naar beneden in de hoop dat het op de begane grond aankomt bij de mensen die een huis willen kopen of bedrijven die personeel willen aannemen. Voor de ramen in het gebouw zitten bankiers en grote investeerders de biljetten die lang hun raam fladderen in grote hoeveelheden naar binnen halen, waardoor er weinig in de economie komt en veel op bankbalansen en de aandelenmarkt.

Geen reële groei

Economen zijn bekend met deze ‘liquidity trap’, maar het is nog nooit zo’n groot probleem geweest als nu. In de eerste plaats is het erg oneerlijk, investeerders en bankiers worden rijker terwijl mensen hun baan verliezen of loon moeten inleveren. Professor Tissen zegt hierover: ‘Er is sprake van één grote façade van quasi vrije markthandel. In mijn ogen is zelfs sprake van een groot kartel tussen de banken en de beurzen’.  In de tweede plaats wordt de effectiviteit van het gelddrukken er sterk door verminderd, er komt immers maar een klein deel terecht op de plekken waar het nut heeft.

‘Wel moet ik altijd een beetje lachen om al die beursanalisten die heel professioneel manisch-depressieve inzichten naar voren brengen. Met de echte handel en met de reële economie heeft het allemaal niets te maken.’ Prof. dr. René Tissen (Nyenrode) voor rtlz. 7-3-2013

Sequester

Alsof dit niet erg genoeg is komt hier de ‘sequester’ overheen. De sequester is iets dat te vergelijken is met de ‘fiscal cliff’, een reeks van automatisch intredende bezuinigingen. De republikeinen en democraten hebben nu twee keer op rij weten te voorkomen dat er blindelings bezuinigingen moesten worden doorgevoerd, maar de derde keer is het er toch van gekomen. Onder de noemer sequester (een oude Engelse juridische term voor schuldaflossing) is de Amerikaanse overheid sinds 1 maart begonnen 85 miljard per maand te bezuinigen.

Terwijl de Fed 85 miljard drukt waar maar een klein deel bijdraagt aan de reële economie, onttrekt de overheid direct 85 miljard aan de rechtstreeks reële economie. Terwijl de beurskoersen stijgen worden de fundamenten van de Amerikaanse economie ondergraven. Het is daarom diep triest zoals ook uit artikel van professor Tissen naar voren komt, dat de media alleen de koers van de Dow Jones aanhalen en doen alsof het allemaal weer goed komt. Achter die stijgende beurskoersen ligt namelijk een economische tragedie verscholen van historische proporties.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.