NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Chinese huisvrouwen drijven goudprijs op

03 mei 2013

De Shanghai Daily rapporteerde afgelopen week dat Chinese huisvrouwen de afgelopen twee weken een kleine 12,5 miljard euro aan goud hebben uitgegeven. Een totaal van 300 ton goud was daarmee gemoeid. Een stevige bodem werd hiermee onder de goudprijs gelegd en een ongekende schaarste op de markt van het fysiek goud was het gevolg. Het waren natuurlijk niet alleen huisvrouwen in China die de aankopen deden, maar zij vormden een opvallend groot front tegen de uitverkoop van goud trackers op Wall Street.

De afgelopen dagen tijdens de 1 mei vakantie beleefde de Chinese goudkoorts een nieuw hoogtepunt. De Dag van de Arbeid is in het ‘communistische’ China aanleiding voor een driedaagse vakantie. Ditmaal leidde deze viering tot een climax van uitbundig kapitalisme. De Chinese particulieren die hun nieuwe rijkdom wilden beschermen namen de vrije dagen te baat om massaal goud in de vorm van munten, baren en sieraden in te slaan. Een wonderlijke botsing van financiële grootmachten was het gevolg, de Chinese huisvrouw tegen de Wall Street bankiers.

Zakenbanken (zoals JP Morgan) met substantiële shortposities in goud en zilver zouden niets liever zien dan ineenstorting van edelmetaalprijzen. Zij hebben namelijk een hele hoop beloften (papiergoud) uitgegeven om goud of zilver te leveren aan beleggers die het aantrekkelijk vonden om wel in goud of zilver te investeren zonder dat het feitelijk te bezitten. Als de goudprijs instort zou dat betekenen dat deze ‘beloften’ tegen een fractie van de oorspronkelijk prijs kunnen worden ingelost, met als gevolg een aardige winst voor de bank.

Nu hebben deze aanbieders van papiergoud hun vingers gebrand, de Chinese huisvrouwen bleken opgewassen tegen Wall Street. De vraag naar fysiek goud is zo groot dat de goudprijs niet zo eenvoudig, als sommigen wellicht dachten, omlaag te krijgen is. Het was overigens niet alleen in China dat fysiek goud niet aan te slepen was de afgelopen weken. In India zijn de verkopen verdubbeld in vergelijking met deze periode vorig jaar en in Amerika is de muntverkoop explosief gestegen, van 62.000 ounce vorige maand naar 209.500 ounce deze maand.

aglogo

In Hong Kong was het helemaal druk, want daar is goud nog iets goedkoper dan op het Chinese vasteland. De China Daily interviewde een van de vele koopjesjagers. ‘Wang Zhongxin, uit Shanghai afkomstig, had net voor een kleine 5000 dollar gouden sieraden gekocht. Hij wilde eigenlijk munten of baren kopen, maar die waren op. Toen hem werd gevraagd waarom, was het simpele antwoord ‘het is goedkoop, wat wil je je nog meer?’.  Het is niet de slogan die AmsterdamGold oorspronkelijk in gedachte had, maar in deze wonderlijke tijden willen we best een uitzondering maken.’

 

 

 

 

 

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.