NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

China vertraagt en Bernanke onthaast

24 mei 2013

De vooruitzichten voor de Chinese economie worden de afgelopen tijd naar beneden bijgesteld. De economische groei in ’s werelds steunmotor is vorig jaar al gedaald naar 7,8%, de verwachting dat die trend zou keren wordt nu bijgesteld. Afgelopen week bleek dat de inkopen die door de Chinese industrie werden gedaan afnamen, wat feitelijk neerkomt op een krimp in productie. Terwijl de laatste reële hoop op herstel in de wereldeconomie afneemt, probeert Ben Bernanke ook verwachtingen op een financiële Houdini stunt te temperen.

Einde QE3 in zicht

Afgelopen woensdag gaf de voorzitter van de Federal Reserve aan dat de monetaire verlichting, geldcreatie, weleens eerder zou kunnen stoppen dan werd aangenomen. De ongekende steunmaatregelen die de Fed afgelopen oktober aankondigde zouden weleens per september afgebouwd gaan worden. De markten, met name in Japan, schrokken behoorlijk van deze opmerking. Zij verdienen namelijk nu geld aan koersen die niet anders kunnen dan stijgen, ondanks dat het herstel pas flinterdun is.

De S&P index heeft de afgelopen weken een record brekende rally beleeft die eigenlijk op niet veel anders was gebaseerd dan dat de verse dollars geen andere kant op konden. Het is inmiddels bekend, maar het gevolg van alle Bernankedollars is een stijging van de prijzen van alles wat ook maar enig rendement biedt, vooral obligaties en aandelen. De koersen van de Amerikaanse aandelen en de Japanse en langzaam maar zeker ook de Europese stijgen dus terwijl dat niks met de realiteit van de economie te maken heeft.

Wat betekend dat voor goud en zilver

Nu Bernanke weleens zou kunnen stoppen met de dollarproductie zouden de aandelenkoersen weleens in elkaar kunnen zakken. Zonder het infuus moet de patiënt het op eigen kracht redden en de voortekenen zijn nog niet erg positief. De vraag is wat doen de prijzen edelmetaal als de aandelen terugzakken in hun coma. Als de rendementen niet langer kunstmatig hoog zijn en als het beschikbare geld daardoor gaat ontwaarden wordt beleggen in goud aantrekkelijker.

 

Bescherming tegen een systeemcrash wordt weer belangrijker en het nadeel dat goud geen geld uitkeert valt weg als andere producten ook niet langer renderen. Hoewel de stekker nog niet uit de QE is getrokken hebben de markten nu het signaal gekregen dat ze rekening moeten gaan houden met een nieuwe situatie. Het is misschien gek dat het uitzetten van de geldpers goed kan zijn voor de goudkoers, maar zo scheef is de financiële wereld nu gegroeid.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.