NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

China lanceert beurs-verhandeld fysiek goud

22 feb 2013

De Chinese overheid heeft al jaren een beleid dat er op is gericht om niet alleen goud en zilver in de staatskas te krijgen, maar ook in particuliere spaarpotten. De strategie is begrijpelijk omdat ze zich voorbereiden op een loskoppeling van de dollar. De Chinezen verdienen al jaren astronomische bedragen aan de export, waarvan het meeste in dollars. Zolang zij hun vermogen vooral in dollars aanhouden kunnen ze nooit een concurrerende wereldmunt krijgen die een zelfstandige koers heeft. Om meer goud in Chinese handen te krijgen is de overheid/centrale bank mogelijkheden aan het scheppen van particulieren om aan goud te komen.

China heeft nog een relatief simpele infrastructuur als het op geld en beleggingen voor particulieren aankomt dus zijn ze bij de basis begonnen. Beleggingsmunten zijn een eenvoudige manier om edelmetaal goed verhandelbaar en bruikbaar voor de opslag te maken. Al enige jaren produceert de Chinese munt daarom steeds grotere oplages van de gouden- en de zilveren panda met name voor de interne markt. Dit jaar komt daar volgen een rapport van de World Gold Council een tweede route bij, op de beurs verhandelbare rechten op fysiek goud. “We do expect that you will see potentially more than one physical gold ETF in 2013,” aldus Marcus Grubb van The World Gold Council.

Wat zijn ETF’s

De vakterm voor beurs-verhandeld goud is physical gold ETF (Exchange Traded Fund). Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Een bank (van de staat of particulier) slaat goud of zilver op in een kluis en verkoopt vervolgens de rechten op dat goud in een vorm die goed vergelijkbaar is met aandelen. Als het goud in de kluis meer waard wordt worden de rechten (aandelen) meer waard, maar het omgekeerde is natuurlijk ook het geval. Het klinkt erg praktisch en als een goede zaak voor de goudbelegger, in principe zou het de goudprijs ook behoorlijk kunnen opdrijven als de Chinese banken goud gaan inkopen als onderliggende waarde van die de ETF’s. Er zijn echter wel een paar belangrijke verschillen tussen ETF’s en fysiek edelmetaal zoals munten of baren.

Verschil met fysiek goud

Er is een fundamenteel verschil tussen een ETF en een goudbaar, namelijk de bank die er tussen zit. Zolang die bank gezond is zijn er geen problemen, die ontstaan als de bank in moeilijkheden komt. Het goud dat onder een ETF ligt is namelijk van de bank en zodra die in problemen komt door (om maar wat te noemen) een waardeloze vastgoedportefeuille kan die failliet gaan. Op dat moment is de bezitter één van de vele schuldeisers van een failliete bankboedel in plaats van goudbezitter. Aangezien goud het meeste waard is als het slecht gaat met banken, bestaat dus de kans dat als een ETF op goud echt rendeert, de bezitter er niet meer bij kan en zijn geld kwijt is. Tegenpartijrisico is de term voor dit probleem.

Tegenpartijrisico

De grote kracht van goud is dat het geen tegenpartijrisico kent. Al het geld op deze wereld wordt door overheden gegarandeerd, maar als die overheden geen inkomsten meer hebben dan is het geld niks meer waard. Alle aandelen berusten op de waarde van een bedrijf, maar als een bedrijf failliet gaat zijn de aandelen niks meer waard. Een ETF op fysiek goud klinkt als fysiek goud, maar het mist precies die ene exclusieve kwaliteit van fysiek goud, een ETF heeft namelijk wel tegenpartijrisico. Het is dus goed voor de goudprijs dat China ETF’s gaat creëren want zij moeten daarvoor goud kopen, maar de kopers moeten zich bewust zijn van het verschil met echt fysiek goud.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.