NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

China bereidt zich voor op ´The big reset´

28 feb 2014

Het boek The big reset van AmsterdamGold oprichter Willem Middelkoop is gepubliceerd. Hier kunt u zien hoe hij toelicht aan zijn oud collega´s van RTLz wat deze ´reset´ ofwel herstart betekent voor de wereldeconomie. Hoe Middelkoop een ontwikkeling naar een nieuwe wereldmunt (Special Drawing Right; SDR) voor zich ziet, kunt u het beste zelf lezen in zijn boek. De nieuwsbrief kan hier echter wel actualiteiten uit de goudmarkt aan toevoegen. Zo valt op dat China steeds openlijker voorbereidingen treft voor een monetaire verschuiving richting edelmetaal en met name goud.

China wil goud fixen

Regelmatig hebben wij u bericht over de misstanden in de Londen Gold Fixing. Mede naar aanleiding van deze misstanden en het verscherpt toezicht rondom de fixing heeft Deutsche Bank bekend gemaakt hun zetel bij de fixing op te willen geven. Vanuit westerse banken was er weinig interesse voor deze plek op de eerste rij in de goudhandel, onder andere omdat nieuwe regelgeving de lucratieve ‘manipulatie’ die plaatsvond moeilijk zal maken. Nu blijkt echter dat de Chinese bank ICBC wel geïnteresseerd is.

Als de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) inderdaad de zetel van Deutsche Bank overneemt zou dat betekenen dat China doordringt tot het traditionele centrum van de wereldhandel in edelmetaal. Dat het zwaartepunt van de handel in edelmetaal opschuift naar het oosten was al genoegzaam bekend, maar vooralsnog verliep de handel via westerse banken en smelters. De achterdeur van de kluizen in New York en Londen stond al wagenwijd open, maar aan de voorkant klinkt nu de deurbel.

Eerste stap naar openheid

China is inmiddels volgens de cijfers van de World Gold Council de grootste goudkoper van de wereld, een rol die zij waarschijnlijk al eerder had, maar die door gebrek aan transparantie nog niet in cijfers was uit te drukken. We zijn nu op het punt aangekomen dat de Chinese goudconsumptie in de cijfers opduikt en bijna is het zover dat China voor zijn kooplust uitkomt. China is nog niet openlijk voor hun goudconsumptie uitgekomen, het officiële overheidsstandpunt is nog steeds dat zij geen behoefte heeft aan goud.

Inmiddels is wel bekend dat Chinezen het voormalig hoofdkantoor van JPMorgan hebben betrokken tegenover de New York Fed. Het gebouw bevat de grootste goudvoorraad ter wereld ligt (althans; zou moeten bevatten). Maar ook dit heeft geen direct aantoonbaar verband met de transfer van goud van west naar oost. De aantoonbare deelname aan de ‘goudfixing’ door staatsbank ICBC zou daarom een eerste openlijke stap zijn, al is het een kleine stap.

Bekijk The big reset in onze webshop

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.