NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Buy the news!

17 dec 2021

Een ‘sell the news event’ op de financiële markten is wanneer de prijs van een financieel actief al rekening houdt met een bepaald nieuwsfeit. Wanneer dat nieuws (bedrijfsspecifiek of macro-economisch) dan effectief door management of beleidsmakers wordt bekendgemaakt, volgt een prijsdaling.

Wat we deze week observeerden na de monetaire vergaderingen van centrale bankiers in de Verenigde Staten en Europa was het omgekeerde. Met name in de Verenigde Staten was de versnelling van de snelheid waarmee van het maandelijkse opkoopprogramma van obligaties wordt afgebouwd al netjes op voorhand door Powell&Co naar de markt getelefoneerd. Dit was ook zo wat de geplande renteverhogingen betreft.

In anticipatie op de renteverhogingen was de goudprijs de afgelopen weken gedaald en was de dollar in waarde gestegen. Alleen de langetermijnrente volgde het economische handboek niet helemaal door koppig laag te blijven. We hebben in vorige bijdragen al geargumenteerd dat een opwaartse rentecyclus niet noodzakelijk nadelig is voor goud.

Ontwikkeling US Dollar (klik op afbeelding om te vergroten)

Wel integendeel, want in het verleden startten grote prijsgolven vaak aan het begin van een opwaartse rentecyclus. Dit was onder meer het geval in 2015 en ook in 2004. De renteverhogingen waren dus al ingeprijsd met als resultaat een ‘buy the news event’ waarbij goud (en ook zilver) hoger koersten. De dollar daarentegen verloor terrein en de langetermijnrente bewoog nauwelijks.

Ontwikkeling goudprijs (klik op afbeelding om te vergroten)

De twijfelende rente is een indicatie van onzekerheid in de markt of de vooropgestelde renteverhogingen er effectief zullen komen. Powell voerde ook in 2018 al een aantal renteverhogingen door maar moest na een desastreus vierde kwartaal op de financiële markten zijn koers wijzigen. Afwachten wat het in 2022 wordt, maar de correlatie tussen beschikbare liquiditeit (bepaald door de monetaire politiek) en de prijzen van financiële activa is alvast heel hoog.

Centrale bankiers gaan niet zomaar de monetaire politiek verstrakken en de rente verhogen. Ze doen dit omdat de inflatie de spuigaten uitloopt. Aanvankelijk werd deze evolutie nog weggezet als tijdelijk maar intussen werd de politieke druk onder invloed van een klagende bevolking te groot en veranderden centrale bankiers het geweer van schouder. De index van de consumentenprijzen steeg in de Verenigde Staten in november met 6,8% op jaarbasis, het hoogste cijfer sinds 1982. De klim van de producenten- of groothandelsprijzen bereikte met 9,6% zelfs een historisch record.

In de eurozone kwam de stijging van de consumentenprijzen van 4,9% iets lager uit. Daar tegenover staat dat de langetermijnrente hier negatief is (-0,3%) terwijl deze in de Verenigde Staten 1,44% bedraagt. De reële rente blijft dus zowel in de eurozone als in de Verenigde Staten ruim negatief. Uitgedrukt in dollar bedraagt het negatief rendement van goud nu nog iets meer dan 5%. In euro is dit rendement met 1,5% net positief.

Langetermijn rente US (klik op afbeelding om te vergroten)

De World Gold Council (WGC) liet nog weten dat de fysieke vraag naar goud in India dit kwartaal in 10 jaar niet meer zo hoog was. Het economische herstel in het Aziatische land deed de vraag naar juwelen sterk toenemen. India staat in voor bijna een kwart van de globale juwelenconsumptie.

Bron: WGC

Zilver: terugblik en vooruitblik

Zilver kon de sterke prestatie van 2020 niet herhalen en met nog 2 weken te gaan is de kans groot dat 2021 met een negatief rendement wordt afgesloten. Vorig jaar presteerde zilver met een klim van 47,5% bijna dubbel zo goed als goud maar in 2021 is de situatie omgekeerd.

Ontwikkeling zilverprijs (klik op afbeelding om te vergroten)

Het jaar startte nochtans erg sterk want zilver kwam in het vizier van de WallStreetBets investeerdersgemeenschap op Reddit. Die wilden met zilver doen waar ze eerder als met aandelen als GameStop en AMC Entertainment in slaagden, namelijk een short squeeze.

De ‘Redditors’ bleken echter geen partij voor de veel machtiger financiële marktpartijen op de Comex-termijnbeurs en de opmars van zilver stopte abrupt. Tegen eind maart was de zilverprijs alweer onder 24 dollar gedaald. Zilver behoort tot de edelmetalen maar kent vooral industriële toepassingen. Het metaal profiteerde in het voorjaar van de prijsstijging van industriële metalen als koper, nikkel en zink en klom in mei weer richting 29 dollar per troy ounce.

Van daar ging het weer bergaf toen de Federal Reserve in juni voor het eerst hintte op de start van de afbouw van monetaire en fiscale stimuli. Wat volgde was een tegenvallende zomer en najaar voor zilver met een prijs die langzaam richting 21,5 dollar daalde. Met nog 2 weken te gaan in 2021 staat zilver op een verlies van 16% in dollar en 9,5% in euro. Omdat zilver het in verhouding een stuk slechter deed dan goud, is de goud/zilver ratio voor het eerst sinds oktober 2020 weer opgelopen boven 80.

De meeste edelmetaalanalisten gaan voor 2022 uit van een hogere zilverprijs. Het is op zich niet ongewoon dat de edelmetaalprijzen met vertraging reageren op een toename van de inflatie. Tijdens de jaren ’70 vonden de grootste prijsstijgingen bij goud en zilver pas helemaal op het einde van het decennium plaats hoewel de inflatie ook al in de jaren daarvoor hoog was.

Het Silver Institute wijst er op dat de primaire zilvermarkt (fysieke vraag min mijnproductie en secundair aanbod uit recyclage) dit jaar in deficit was. De gecombineerde vraag van 1,29 miljard troy ounce was de hoogste sinds 2015. De vraag naar zilver voor ‘groene’ toepassingen blijft stijgen. Zo verwacht Sprott Asset Management dat de consumptie van zilver voor de productie van zonnepanelen tegen het einde van dit decennium 60% hoger zal liggen dan nu.

De hoeveelheid zilver onder beheer van ETF’s piekte op 2 februari samen met de WallStreetBets hype maar viel nadien iets terug. Toch ligt deze intussen met meer dan 1,2 miljard troy ounce maar 5% onder de historische top. Dit wijst er op dat de interesse bij investeerders in zilver hoog blijft. Aan de aanbodzijde klom de mijnproductie met 6% en de hoeveelheid aangeboden gerecycleerd zilver met 5%. Per saldo zit er weinig extra aanbod in de pijplijn. Het hele proces van exploratie over ontwikkeling (vergunningsproces en bouw) tot productie duurt tegenwoordig langer dan ooit. Daarnaast wordt de output in enkele belangrijke productieregio’s in Mexico en Zuid-Amerika gehinderd door sociale en geopolitieke spanningen.

Bron: Silver Institute