NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Bull trap?

14 aug 2019

De geluiden uit de wereldeconomie blijven maar een aaneenschakeling van slecht nieuws. Zo is in China nu al in korte tijd een derde bank genationaliseerd, lijkt hetzelfde land de weg te zijn ingeslagen om naast goud ook voedsel in te gaan slaan, blijven de hoeveelheden schuldpapieren met een negatieve rente maar stijgen en heeft in de VS het consumentenkrediet opnieuw een recordhoogte bereikt van 4100 miljard dollar.

Zilver

Het is in dit licht dan ook geen wonder dat goud en zilver eindelijk aan het stijgen zijn geslagen.  Wordt eerst de lichtste van beide edelmetalen onder de loep genomen, valt meteen op dat de huidige stijging nog maar pril is. In alle grote muntsoorten bevindt de zilverprijs zich nog in de bandbreedte welke nu al zo’n 5 a  6 jaar geldt. Daarbij lijkt de 20 dollar ( uit 2008 en 2016) de eerste van belang zijnde weerstand die overwonnen  moet worden, voor vanuit chart-technisch oogpunt de vlag uit kan.

Daar komt bij dat de gebeurtenissen uit 2011 geleerd hebben dat de zilverprijs zwaar onderdrukt kan worden. In dat jaar sloeg de zogenaamde bull-trap dicht, letterlijk vertaald de klem waarin de kopers van zilver gevangen werden gezet. Door een aanhoudende stortvloed van papieren verkooporders daalde toen de zilverprijs naar het huidige niveau, alle zilverkopers in de kou achterlatend. Een werkwijze welke door de banken nog steeds gehanteerd wordt, zoals ook vorige week vrijdag weer duidelijk werd toen zilver na een eerdere stijging toch nog onder de $ 17,00 sloot, een ritueel wat afgelopen dinsdag nog eens dunnetjes herhaald werd. Dat de open interest op zilver nu op all-time-high staat , ondanks de beperkte stijging van de zilverprijs, bewijst echter de enorme druk die nu al op het prijs-onderdrukkend systeem staat. Een situatie die alleen nog maar verder kan escaleren nu een nieuwe wereldwijde ronde van geldcreatie en muntdevaluatie voor de deur staat.

Goud  

Over naar goud dan, wat in één jaar tijd in dollars al 26 % in prijs is gestegen tegenover zilver wat pas  13 % in waarde toenam. Als we hiervan een lange termijn grafiek beschouwen valt meteen op dat de huidige prijs veel minder ver verwijderd is van de top als dat bij zilver het geval is. En staat in 70 van de pakweg 120 muntsoorten de goudprijs nu zelfs al op een all-time- high, wat op zich al extra vraag creëert.

Het grootste verschil tussen beide edelmetalen is hierbij dat de zilvermarkt qua omvang aanzienlijk kleiner is en daarmee makkelijker manipuleerbaar. Wat overigens niet hoeft te betekenen dat dit altijd maar door zou gaan, want zowel voor goud als zilver geldt dat wanneer een marktpartij staat op fysieke levering van een contract wat niet geleverd kan worden het spel over is. En dit laatste is niet ondenkbaar, nu steeds meer centrale banken in tegenstelling tot voorheen hun uitgeleende goud fysiek terugeisen en de grote niet-westerse landen enorme hoeveelheden goud aan het inslaan zijn. Wat daar bovendien bijkomt is dat overheden en centrale banken hun ongedekte muntsoorten onderling aan het devalueren zijn om hun positie in een dalende schuldoverladen wereldhandel op peil te houden. Een gezamenlijke race naar de bodem van de oceaan, wat beide edelmetalen gezien hun onafhankelijkheid van het geldsysteem enorm zal gaan ondersteunen.  Voeg daar de alsmaar durende berg aan negatief renderende staatsleningen aan toe, en edelmetalen worden steeds aantrekkelijker.

 

Particulieren

Komen de huidige bewegingen in met name de goudmarkt vooral op conto van de centrale banken, is de particuliere belegger traditiegetrouw nog nauwelijks extra actief op dit gebied. Al vele jaren in slaap gesust door de traditionele media zullen deze pas actief worden in de laatste fase van de opgaande trend, om dan tegen topprijzen het laatste beetje koopkracht in te wisselen tegen edelmetaal. Op  dezelfde wijze dat het nu ook vooral particuliere beleggers zijn nog in aandelen stappen, verkocht door enkele grote partijen die weten wat voor de deur staat. De geringe particuliere belangstelling voor edelmetaal wordt geïllustreerd door de verkoopcijfers van de US Mint, die ook dit jaar hun verkopen in gouden munten zien dalen. Deze indicator voor het sentiment bij de doorsnee belegger geldt uiteraard niet voor u als lezer, getuige uw belangstelling  voor de stand van zaken op dit gebied.

Potentie

Hoe tenslotte de verhoudingen tussen de reguliere beurswaarderingen en die van edelmetalen wel niet zijn doorgeschoten toont onderstaande grafiek, waarin de verhouding wordt weergegeven tussen de zilverprijs en de S&P500. Dit schommelde  tussen 1974 en 1994 tussen de 0,05 en 0,1, met een uitschieter in 1980 toen de zilverprijs  de waarde van de S&P 500 tot bijna de helft was genaderd. In schrille tegenstelling hiervan staat deze verhouding nu op 0,0055. Deze getallen geven aan hoe effectief de onderdrukking van de zilverprijs wel niet is en was, maar geven tegelijkertijd de potentie aan wat kan gaan gebeuren als de zilverprijs vrij wordt gelaten.

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud