NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Bitcoins; digitaal goud?

25 nov 2013

Voor de bezitters van bitcoins waren de afgelopen weken op zijn zachtst gezegd spectaculair. De prijs van het digitale muntje schoot omhoog en heeft dit jaar een enorme prijsstijging doorgemaakt. Het digitale muntje eindigde 2012 met een waarde van $13,50 en tikte afgelopen week de $900 aan. Op moment van schrijven staat de bitcoin rond de $500 en er geen zinnige voorspelling te doen over de koers op het moment dat u dit leest, om maar aan te geven hoe volatiel de waarde van de bitcoin is.

Wat is een bitcoin?

De meeste mensen hebben een vaag idee van wat een bitcoin is. Toch is het belangrijk een paar eigenschappen op een rij te zetten om een analyse te kunnen maken van de mogelijkheden van het digitale muntje. Allereerst is er van de bitcoin een eindige hoeveelheid en hebben de ‘coins’ een unieke signatuur die niet is te kopiëren omdat de herkomst ervan via een openbare database is te herleiden. De hoeveelheid bitcoins neemt in een gecontroleerd tempo toe, maar de toename gaat steeds langzamer en eindigt rond 2140 met de 20.999.999ste bitcoin.

De verschillen tussen bitcoin en goud

De manier waarop het bitcoin-systeem is opgezet doet vermoeden dat de ontwerper een digitale kopie van goud heeft willen maken. De schaarste en de eindigheid van de totale hoeveelheid is bijvoorbeeld hetzelfde, bovendien is de onvervalsbaarheid net als bij goud cruciaal voor de waarde ervan. Waar de bitcoin en goud van elkaar gaan verschillen is inzetbaarheid en vergankelijkheid. Goud is offline beschikbaar, terwijl de bitcoin alleen online is te gebruiken, bovendien is goud beschikbaar in vele vormen en coupures en is de bitcoin daarin beperkter.

Bitcoin liefhebbers en bezitters zullen daartegen inbrengen dat de bitcoin deelbaar is in meerdere decimalen, maar het is daarbij de vraag of de onvervalsbaarheid dan ook standhoud. Ontegenzeggelijk is het voordeel van de bitcoin wat betreft gewicht en gebruiksgemak. Zolang het internet werkt is een transactie met bitcoins eenvoudiger (na een korte introductie in de werking) en sneller dan een transactie met goud. Wat echter weleens een groot probleem zou kunnen zijn is dat een bitcoin in tegenstelling tot goud kan vergaan.

Simpel gezegd is een bitcoin betrouwbaar door de combinatie van de unieke code en de traceerbaarheid van de locatie van die code. Stel u nou eens voor dat u uw bitcoin codes opslaat op een harde schijf die vervolgens door brand, verlies of een andere beschadiging onbruikbaar wordt. Het is wellicht mogelijk de code te achterhalen, maar nooit meer op de plek waar deze volgens het bitcoin systeem zou moeten zijn. De code zal dus nooit meer kunnen gelden als bitcoin.

Wanneer u op fora zoekt zult u zien dat veel vroege bitcoinbezitters (uit de tijd dat het muntje twee dollar was) met dit probleem kampen. Het hierboven genoemde eindvolume bitcoins van 20.999.999 zal dus nooit worden gehaald en elke keer als er een opslagmedium met bitcoins sneuvelt wordt de totale voorraad minder en neemt de bruikbaarheid van de bitcoin als wereldvaluta er van af. Ik hoef hierbij niet toe te lichten dat goud zelfs vanaf de zeebodem kan worden teruggewonnen.

Is de bitcoin een valide alternatief?

Het lijkt mij dat bitcoins een interessant product zijn en in theorie zou het een alternatief voor goud of andere valuta kunnen vormen. De afhankelijkheid van computers (hoewel we daar steeds meer aan wennen) en de krimpende voorraad zullen het op termijn waarschijnlijk onbruikbaar maken. Bovendien staan we pas aan het begin van het digitale tijdperk en is er goede kans dat voortschrijdend inzicht tot een nog interessantere mogelijkheden leidt. Tot op heden, het zal u niet verbazen, zien wij er geen alternatief voor goud in.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.