NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Bitcoin of goud?

29 nov 2017

Alle redenen waarom Cryptocurrencies nooit goud zullen vervangen als uw financiële zekerheid.

De cryptocurrency gekte blijft aanhouden.

Gezien de verbazingwekkende stijging van de waarde van de Bitcoin, slaan zij die aan de zijlijn bleven zich nu voor het hoofd omdat ze niet investeerden toen de Bitcoin net op de markt kwam. Anders waren ze nu miljonairs geweest. Maar is de snelle opkomst van de Bitcoin en andere cryptocurrencies echt een indicatie voor hun werkelijke waarde?

Het lijkt erop dat steeds meer mensen een investering in cryptocurrencies rechtvaardigen – zelfs aan de huidige prijzen – door te beweren dat ze een effectieve zekerheid zijn waar standaard valuta onderhevig is aan schommelingen en de bijhorende instabiliteit. Maar klopt dat ook?
Het klopt dat een standaard geldsysteem waar centrale banken alles bepalen en letterlijk geld kunnen printen, zijn zwakke punten heeft. Dat is dan ook de reden waarom vaste activa als goud zo populair zijn bij slimme investeerders: als objecten met een verzekerde waarde, bieden zij een vangnet tegen de devaluatie van geld.

Het is echter twijfelachtig dat hetzelfde voor cryptocurrencies geldt. Ondanks wat de crypto-evangelisten u zullen vertellen, zullen digitale tokens nooit goud kunnen vervangen als uw financiële zekerheid. Hieronder volgen zes redenen waarom dat zo is.
#1: Cryptocurrencies lijken meer op het standaard valuta systeem dan u zou denken.
De definitie van “fiat geld” is een munt die geldig is als wettig betaalmiddel, maar niet ondersteund wordt door een fysieke grondstof.
Sinds het afschaffen van de goud standaard in 1970 door de Verenigde Staten, is dit het geval is voor alle belangrijke valuta, met inbegrip van de Amerikaanse dollar.
Sinds dat ogenblik is de geldvoorraad van de Verenigde Staten blijven stijgen net als de nationale schuld. De koopkracht van de dollar daarentegen, is al een tijd aan het dalen.
Neem een kijkje op deze historische grafiek met betrekking tot de goudprijs.

De enorme piek in de goudprijs begon rond de tijd toen de overeenkomst van Bretton Woods in 1971 instortte en de Amerikaanse papieren dollars niet langer geconverteerd konden worden in goud. Een duidelijk teken van de daling van de koopkracht van de dollar sinds de overgang naar een zuiver fiat geldsysteem.
Het is duidelijk dat cryptocurrencies deels dezelfde definitie hebben als standaard fiat valuta. Ze gelden dan niet als wettig betaalmiddel, maar ze zijn evenmin ondersteund door enige vorm van fysieke grondstoffen. En hoewel het totaalaanbod kunstmatig beperkt wordt gehouden, is het ook niet meer dan dat… een kunstmatige beperking.
Iets wat niet te vergelijken is met een fysieke beperking zoals die van de goudvoorraad.
Enkele landen verkennen ook de mogelijkheid om cryptocurrencies in te voeren die door de overheid gesteund worden, hetgeen hen nog een stap dichter brengt bij de status van fiat valuta.
En waar Rusland, India en Estland hun eigen digitale geld overwegen, is Dubai reeds een stap verder. In september kondigde het Koninkrijk aan dat het een akkoord heeft ondertekend om een eigen blockchain gebaseerde valuta te lanceren, bekend als emCash.
Rijst de vraag hoe effectief een financiële zekerheid tegen een fiat valutasysteem kan zijn als het niet meer is dan een ander type fiat valutasysteem.

#2: Goud was altijd al een toegankelijke liquide markt en zal dat ook blijven.
Een activa is alleen waardevol wanneer andere mensen bereid zijn het in te ruilen voor goederen, diensten of andere activa.
Goud is een van de meest liquide activa die er bestaan. U kunt het omzetten in cash waar en wanneer u wilt en de waarde ervan is niet gebonden aan landsgrenzen. Goud is goud – waar u ook bent op de wereld, goud kan altijd geruild worden voor de lokale valuta.
Hetzelfde kan niet gezegd worden over cryptocurrencies. Hoewel ze op steeds meer plaatsen geaccepteerd worden, is een brede, mainstream aanvaarding nog verre toekomstmuziek.
Wat goud zo liquide maakt, is de enorme omvang van de markt. Hoe groter de markt voor activa, hoe meer liquide deze is. Volgens de World Gold Council is de totale waarde van al het reeds gedolven goud ongeveer 7,8 biljoen dollar.
Ter vergelijking: de totale omvang van de markt van cryptocurrencies bedraagt ongeveer $161 miljard vanaf het moment van dit het schrijven – en dat marktkapitaal is dan nog eens verdeeld over 1.170 verschillende cryptocurrencies.
Dat is nog een heel eind verwijderd van het aanvaard worden als standaard betaalmiddel en verkrijgen van dezelfde liquiditeit als goud.

#3: De meerderheid van de Cryptocurrencies zal verdwijnen.
Tal van Wall Street veteranen vergelijken de huidige stijging van de cryptocurrencies met het internet in de vroege jaren negentig.
De meeste aandelen die in de eerste golf van de Internet Rage gestaag waren gestegen, spatten als een zeepbel uit elkaar in 2000. Deze crash echter gaf aanleiding tot het ontstaan van meer duurzame internetbedrijven zoals Google en Amazon, die tot op vandaag bloeien.
Hetzelfde lot is wellicht de cryptocurrencies toebedeeld. De meeste van hen zullen verdwijnen na de eerste serieuze correctie. Slechts enkelen zullen de norm worden, maar niemand weet op dit moment welke dat zullen zijn.
En wanneer grote naties als de US hun eigen digitale valuta creëren, zullen concurrerende ‘privé’ valuta waarschijnlijk illegaal worden. Dit is niet anders dan hoe particulier vervaardigde bankbiljetten illegaal zijn (hoewel ze dat juridische tijdens het vrije bank era wel waren van 1837 tot 1863).
Dus hoewel het waarschijnlijk is dat cryptocurrencies binnen een jaar nog zullen bestaat, rijst de vraag welke cryptocurrencies dat zullen zijn. Goud brengt dergelijk giswerk niet met zich mee.

#4: Het gebrek aan zekerheid ondermijnt de effectiviteit van cryptocurrencies.
Veiligheid is een groot probleem voor de cryptocurrency-gemeenschap. Het lijkt erop dat er elke maand wel iets in het nieuws komt betreffende een hack waarin de Bitcoin betrokken is.
In de afgelopen paar maanden is de relatief nieuwe cryptocurrency Ether een doelwit geweest voor hackers. Het totaal gestolen bedrag bedraagt bijna 82 miljoen dollar.
Bitcoin is vanzelfsprekend het grootste doelwit voor hackers. Gebaseerd op de huidige prijzen, leverde één enkele diefstal in 2011 de hackers een bedrag van meer dan 3,7 miljard dollar op — een onthutsend cijfer. En gezien de veiligheidskwesties rondom cryptocurrencies nog steeds niet volledig van de baan zijn, komt hun vermogen om te dienen als financiële zekerheid in het gedrang.
Wanneer hebt u voor het laatst iets gehoord over een diefstal van de goudvoorraad? Niet te vergeten dat deze bovendien gedekt zijn door een verzekering.

#5: Hype en speculatie blijven de waarde van de cryptocurrencies sturen.
Sinds het begin van het jaar, is de waarde van de Bitcoin meer dan verviervoudigd — een enorme piek die beleggers aanzet om te investeren in cryptocurrencies. Maar kan het niet dat dit niet meer is dan een zeepbel?
Een van ’s werelds meest succesvolle hedge fund managers, Ray Dalio van Bridgewater Associates, lijkt dit alvast te denken.
In september 2017, vertelde hij CNBC, “het is geen effectieve bron van rijkdom, omwille van de volatiliteit, in tegenstelling tot goud. Bitcoin is een zeer speculatieve markt. Bitcoin is een zeepbel.”
De piek in Bitcoin prijzen lijkt slechts geloofwaardigheid aan dit standpunt te lenen. Met een dergelijke extreme mate van volatiliteit is de waarde van cryptocurrencies als financiële zekerheid twijfelachtig. De meeste mensen kopen hen enkel om ze later terug te verkopen tegen een hogere prijs.
Dit is pure speculatie, geen zekerheid.

 

#6: Cryptocurrencies hebben niet de geschiedenis die goud heeft als bron van waarde.
Cryptocurrencies bestaan minder dan een decennium, waar goud al duizenden jaren gebruikt wordt als waarde middel. Vanwege deze lange geschiedenis weten we voor een feit dat aandelen en obligaties lage of negatieve correlaties met goud hebben, met name tijdens periodes van economische recessie. Dit maakt goud een krachtig waarde middel.
De weinige gegevens waarover we bij cryptocurrencies beschikken geven niet hetzelfde beeld. Dit jaar alleen al toont aan dat Bitcoins blijven stijgen, zelfs wanneer de Amerikaanse aandelenmarkt recordhoogtes haalt.

Het klopt dat goud ook gestegen is, maar de correlatie is zeer laag en in tijden van recessies, neigt deze naar de negatieve kant over te hellen, zoals u in onderstaande grafiek kunt zien.

Sinds 2010 zijn er 15 momenten waarop de S & P 500 dalingen van 5% of meer heeft gezien. Van die 15 momenten van teruggang van de aandelenmarkt, maakte Bitcoin 10 keer deel uit.

Vrij vertaald:  van zerohedge.com door De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.