NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Berlusconi zo gek nog niet

04 okt 2013

Berlusconi is volgens velen een machtswellusteling, staatsgevaarlijk en een ouwe viezerik. Allemaal waarschijnlijk terechte kwalificaties, maar toch bleek hij van de week zo gek nog niet. Afgelopen woensdag besloot hij zijn steun voor zittend premier Enrico Letta uit te spreken. Liever had Silvio het kabinet opgeblazen, maar de flamboyante politicus lijkt zich terug te trekken zonder een totale ravage te willen aanrichten. Zeker weten we dat overigens pas over twee weken.

‘He is old but not completely gaga’ was de conclusie van Pier Ferdinando Casini, leider van de katholieke centrum partij UDC.

Berlusconi officieel crimineel

Het lijkt erop dat Silvio achtereenvolgens de controle over zijn libido, land en partij aan het verliezen is. Na de verkiezingen afgelopen februari was de centrumrechtse partij onder leiding van Berlusconi nodig om met de Socialistische Partij (de winnaars van de verkiezingen) een regering te vormen. Er was vooraf geen rekening gehouden met een coalitie van de Socialisten en de rechtse PdL van Berlusconi, maar de samenwerking ging redelijk tot het moment dat Berlusconi werd veroordeeld voor belastingfraude.

Afgelopen augustus is het de Italiaanse justitie eindelijk gelukt om Berlusconi in hoger beroep veroordeeld te krijgen. Hij werd voor fraude tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld waarvan hij er één moet uitzitten (waarschijnlijk in huisarrest). Vanaf dat moment is Berlusconi bezig om zijn politieke macht in te zetten het vonnis te bestrijden. Het heeft de verhoudingen in de coalitie vervolgens geen goed gedaan, dat de partijleider van de socialisten verklaarde dat de straf gewoon moet worden uitgevoerd.

Een tandeloze coup

De 77-jarige mediamagnaat probeerde daarom, zonder succes, de coalitie op te blazen.  Afgelopen vrijdag stemde een Senaatscommissie voor het ontheffen van Berlusconi uit zijn Senatorschap. Zonder Senaatszetel verliest Berlusconi zijn onschendbaarheid en kan hij daadwerkelijk worden gedwongen zijn straf uit te zitten. Nu moet hij afwachten of het Huis van Afgevaardigden over twee weken bevestigd dat hij geen officiële rol meer heeft in de politiek. Het zou ook voor Europa wat rust kunnen geven, we wachten af.

Als u zich afvraagt wat dit met edelmetaal te maken heeft, moet ik u helaas teleurstellen. Voor de goud- of zilverkoers zal dit alles niet zoveel uitmaken tenzij Silvio alsnog besluit Italië in een constitutionele crisis te storten. Het is niet geheel ondenkbaar en het zou investeerders die nu volledig gefocust zijn op het Amerikaans schuldenplafond lelijk kunnen verassen. In dat geval kan de goudkoers er wel een boost van krijgen, anders was het gewoon een mooi stukje Italiaanse opera.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.