NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Ben Bernanke waarschuwt banken

11 mei 2013

Afgelopen vrijdag (10 mei) waarschuwde de voorzitter van de Fed banken over de hele wereld voor het nemen van buitensporige risico’s. Het was een gevalletje van de pot die de ketel verwijt dat deze zwart ziet, maar wel een blijk van enige realiteitszin. Bernanke is bang dat banken die (door hem) overspoeld worden met geld in de jacht op rendement buitensporige risico’s nemen.

Banken en hedgefunds proppen de dollars die hen met bakken in de schoot worden geworpen massaal in iedere vorm van investering die enig rendement oplevert. Dat is bij uitstek de manier waarop er bubbels ontstaan. We zien momenteel de verse dollars en yen’s over de hele wereld opduiken. Zo zijn door heel Azië de huizenprijzen de afgelopen jaren explosief gestegen en is landbouwgrond in de VS peperduur. In de financiële sector zelf zijn de prijzen van ‘junkbonds’ (leningen met een hoge rente en een hoog risico op wanbetaling) enorm gestegen.

Balans tussen risico en rendement zoek

Bij een zijn speech in Chicago wees Bernanke erop dat de balans tussen risico en rendement weleens zoek kon zijn. Je hoeft maar een blik op de Amerikaanse aandelenkoersen te werpen om te weten dat hij gelijk heeft, maar die werden expliciet niet genoemd. Het is zo dat men denkt dat de QE monopolydollars die koersen nog niet hebben bereikt, maar dat het nu weleens zou kunnen gebeuren. Door de hoge kosten van junkbonds is het rendement nu zo laag dat de wolven zich op aandelen zullen gaan storten.

Het is werkelijk ongelofelijk te denken dat de huidige recordstand van de S&P nog maar het begin zijn van de dollemansrit.  Maar helemaal onwaarschijnlijk is het niet, al dat geld moet ergens heen en geen bankier die erover peinst het te investeren in kleine of startende ondernemingen. Het lijkt erop dat de miljarden dollars dus nog wat meer lucht in de aandelen gaan pompen, maar nu is zelf Bernanke er niet gerust meer op.  Persoonlijk zou ik niet in de buurt van Wall Street willen zijn als de bel knapt.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.