NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Banken nog steeds ‘Too big to fail’

21 dec 2012

Te groot om te falen was een centraal begrip van de economische crisis. Banken en verzekeraars moesten gered worden door belastingbetalers omdat een faillissement ervan te grote gevolgen voor de gehele economie zou hebben. Het heeft voor grote ophef gezorgd en doet dat nog steeds. Banken investeerden met hoge risico’s en staken de winst in eigen zak, de verliezen kwamen vervolgens voor rekening van de belastingbetaler. Wakkergeschud door de ophef, hebben regelgevers links en rechts beloofd de inrichting van het financiële systeem op de schop te nemen. We zijn een paar jaar verder, er zijn stappen gemaakt, maar de banken en verzekeraars verzetten zich waar mogelijk.

28 Banken en een onbekend aantal verzekeraars vormen een systeemrisico.

ING en ABN-AMRO hebben reorganisaties moeten doorvoeren als voorwaarde voor staatssteun, maar dat geldt niet voor veel andere banken. In landen zoals Amerika, waar de ‘vrije markt’ bijna heilig is gaat het niet zo makkelijk. Momenteel worden de plannen die een herhaling van de kredietcrisis moeten voorkomen in vaste vorm gegoten, maar er zijn nog veel instellingen die te groot zijn om te falen. Giganten als J.P. Morgan Chase of de Bank of Amerika zijn groter dan Lehman was bij het faillissement en dus in staat de wereldeconomie volledig kopje onder te duwen. Dat zijn echter slechts de grootste, er zijn er nog veel meer.

GSifis, het klinkt als een ziekte, maar het betekent ‘Global systemically important financial institutions’, met andere woorden wereldwijd opererende financiële instellingen die niet failliet mogen. Wereldwijd zijn er 28 aangewezen die dit label hebben. Dat waren er een jaar eerder 29 (17 Europese, 8 Amerikaanse en 4 Aziatische). Het Financieel Stabiliteitsorgaan (FSB) bepaalt deze lijst en probeert dit gezelschap te dwingen tot het beperken van de risico’s. Los van het feit of dat mogelijk is vallen verzekeraars buiten de controle, ik breng in dat kader de geredde verzekeraar AIG in herinnering. Ook bij verzekeraars kan de belastingbetaler opdraaien voor roekeloze bedrijfsvoering.

 

‘Size isn’t everything, it’s the quality of the regulation’ 

Een veel gehoord argument is dat de omvang van de bank niet uitmaakt zolang de regulering maar goed is. Daarmee wordt er feitelijk van de belastingbetaler gevraagd of zij nog een keer willen vertrouwen op de financiële professionals. De banken moeten grotere kapitaalreserves aanhouden en ‘levend testament’ maken (een plan om zichzelf te ontmantelen als het mis gaat). Nu is het zo dat de banken zich via hun lobbyisten verzetten tegen de kapitaaleisen en dat verzekeraars helemaal buiten schot proberen te blijven. De eisen voor kasreserves zijn nog niet geïmplementeerd of er wordt al aan gerotzooid.

Verzekeraars claimen een kleiner risico te vormen dan banken, terwijl verzekeraars als Axa, Allianz, China Life, Legal & General, MetLife en Nippon Life qua omvang ergens tussen de 10e en 20e plek thuishoren in de lijst die voor banken is gemaakt. Bovendien vallen banken die op nationaal niveau te groot zijn om te falen helemaal buiten deze controle. Ter illustratie zijn er in Duitsland 36 banken die de Duitse economie omver kunnen trekken, alleen de twee grootste Deutsche Bank en Commerzbank vallen onder de nieuwe normen.

Het heeft nu ruim 3 jaar geduurd en de belastingbetalers dragen wereldwijd nog steeds de risico’s op de investeringen van honderden instelling. De staatskassen van de meeste landen zijn in zo’n belabberde staat dat de ellende niet te overzien zou zijn als in het verkeerde land een bank of verzekeraar omvalt. We kunnen dus stellen dat wetgevers en financiële autoriteiten harder aan het werk moeten willen we niet nog dieper in de financiële malaise verzinken. Het is erg gevaarlijk dat de publieke opinie langzaam maar zeker de banken uit het oog verliest, want zonder druk zal er zeker niks veranderen.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.