NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

AmsterdamGold interviewt Willem Middelkoop

05 okt 2012


In de zomer van 2012 was enige tijd weinig beweging waar te nemen in de koers van Goud en Zilver. Pas sinds een paar weken komt er weer leven in de edelmetaal-prijzen. De crisis lijkt  vooralsnog alleen maar te verergeren en de onzekerheid bij investeerders en vermogende partijen is er  bepaald niet minder op. Luc van Hecke van AmsterdamGold, besloot daarom oprichter en inspirator achter Nederlands grootste fysieke goudhandel Willem Middelkoop te vragen naar zijn mening over deze gespannen situatie. Ziet hij licht aan het einde van de tunnel? Zullen politici en bankiers de waarde van de euro en de dollar in veilig vaarwater weten te loodsen? Of blijft het kwakkelen totdat er helemaal geen waarde meer in de euro of dollar  zit. Willem Middelkoop die nu al jaren aantoont een scherpe kijk op dergelijke kwesties te hebben geeft zijn oordeel. Is het nog verstandig om te beleggen in edelmetaal?

Lees hier welke antwoorden Willem Middelkoop meegaf aan AmsterdamGold:  

Luc van Hecke:  In 2011 was er de spanning rond Griekenland en verergerde de eurocrisis, dat leidde tot een sterke stijging van goud en zilver. In 2012 liggen de koersen van goud en zilver vrij vlak. Hoe verklaar jij die beweging, of liever het gebrek daaraan?

Willem Middelkoop: Geen enkele ‘bullmarkt” gaat in een rechte lijn omhoog. Na de enorme stijging tot mei 2011 was de markt gevoelig voor een correctie. Deze duurt nu al ruim een jaar. Dat is heel normaal in een dergelijke lange stijgende trend. Vergeet ook niet dat er (Amerikaanse) belangen in het spel zijn om de goud- (en zilver)prijs onder controle te hebben. (Google maar eens op GATA)

 

Luc van Hecke: Ben jij – met de steun voor Europese banken en de uitbreiding van de noodfondsen – optimistischer geworden over de euro en het bij elkaar blijven van de Noordelijke en Zuidelijke eurolanden?

Willem Middelkoop: De belangen zijn zo groot dat vrijwel niemand gebaat is bij het verdwijnen van de euro. Vergelijk het maar met een slecht huwelijk. Er zijn kinderen en de hypotheek is te hoog. Daarom is uit elkaar gaan te kostbaar. Iedereen zou teveel verliezen en men blijft zonder liefde bij elkaar. Maar verstandshuwelijken zijn niet per definitie de slechtste. Het grootste gevaar is een vertrek van Duitsland uit de euro. Maar ook dat is eigenlijk moeilijk voorstelbaar. Volgens mijn informatie zijn er wel nieuwe D-marken gedrukt, voor het geval Plan B nodig is.

 

Luc van Hecke: Heeft de extreem lage rente – op korte termijn zelfs negatief – invloed op jouw lange termijn visie?

Willem Middelkoop: Nee, deze hoort gewoon bij een zich verdiepende kredietcrisis. Vergeet niet dat staatsobligaties veel veiliger zijn dan een cashpositie bij de bank. Juridisch is spaargeld niet meer van de spaarder maar van de bank. Stop je dat geld in obligaties dan ben je, zelfs als de bank omvalt verzekerd van de teruggave van je bezit. Daarom stoppen we bij het Commodity Discovery Fund overtollige cash ook altijd in staatsobligaties. Het gaat investeerders, zoals wij, niet om het rendement maar om de veiligheid. Daarom wordt soms zelfs een negatief rendement geaccepteerd.

 

 

Luc van Hecke: Een afzwakkende industriële vraag naar (edel)metaal en een sterke afkoeling van de Chinese economie. Is dat slecht nieuws voor edelmetaalbeleggers?

Willem Middelkoop: Het zorgt ervoor dat er minder goud nodig is voor juwelen, maar juist meer voor beleggers die vluchten naar goud, uit angst voor meer stress in het systeem. Je zou kunnen zeggen dat beide zich als een soort communicerende vaten gedragen. Daarom zie je ook dat de vraag naar goud redelijk constant is in goede en slechte tijden. Wel zie je in tijden van crisis, zoals nu, het grote geld naar goud vluchten. Zelfs centrale banken zijn nu per saldo kopers van goud, terwijl ze tientallen jaren posities verkochten. Deze trend, die nog verder zal doorzetten, is de meest belangrijke ontwikkeling in de goudmarkt.

 

 

Luc van Hecke: En dan tot slot: waar denk jij dat de goudkoers eind 2012 het dichtste bij zit? Wordt het 1000 dollar of moeten we eerder denken aan 2000 dollar?

Willem Middelkoop: 2000 dollar, aangezien de huidige correctie bijna voorbij lijkt, verwacht ik een zeer sterk herstel. Dit gebeurt nadat technisch de lichten weer op groen springen, na het doorbreken van de dalende trendlijnen sinds mei vorig jaar.

 

Luc van Hecke: Hartelijk dank.