NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

‘1800 punten’ ofwel ‘de rekening’

06 dec 2013

Het heeft iets weg van het einde van een uitbundig feest. De termijn van Ben Bernanke als voorzitter van de Federal Reserve zit er bijna op, het is inmiddels diep in de nacht en de laatste deelnemers aan het feest strompelen naar de uitgang en steken en passant nog een fles champagne hun zak. Als de dag aanbreekt en de ravage duidelijk wordt komen de mensen die de troep mogen opruimen en de rekening is ook nog niet betaald.

De beurzen hebben recordwinsten opgeleverd, zonder enige toename van de productie of bedrijvigheid. Iemand moet de prijs betalen voor deze braspartij en de cateraar (beter bekend als China) doet er alles aan om niet met een onbetaalde factuur te blijven zitten.

‘The smart money’ vertrekt als eerste

U kent ze wel die mensen die altijd als eerste weg zijn op een feestje. De ene keer denk je, ‘had ik dat ook maar gedaan’ de andere keer missen ze het mooiste deel. Eén ding is echter zeker ze hebben altijd minder last van een kater. De vraag is of de investeerders die zich de laatste weken hebben teruggetrokken uit aandelen verstandig zijn geweest of gaan ze het hoogtepunt van de braspartij op kosten van de Fed missen.

Als we dan naar de grafieken kijken blijkt dat de deelnemers ver van huis zijn. Hierboven staat de S&P over de afgelopen 15 jaar en dan zien we dat noch de tech-bubbel noch de kredietbubbel die in 2008 klapte zoveel alcohol in de aderen van de markt heeft gebracht als de Quantative Easing (QE) braspartij van Ben Bernanke. De economie ging slechter dan ooit, maar de beurzen deden het beter dan ooit.

Wat als de laatste ronde voorbij is?

De mededeling die afgelopen week binnenkwam, dat de Amerikaanse banen weer toenamen is vergelijkbaar met de mededeling dat ‘het bier op is’. Investeerders en banken kijken elkaar onzeker aan, pakken hun telefoon en overwegen de weg naar huis of een ander feestje. Straks kondigt de Federal reserve namelijk de laatste ronde (Quantative Easing) aan.

1800 punten en 9400 de hoogste standen die de S&P en de Duitse DAX-index ooit hebben bereikt. De prestatie van Duitsland was dat ze weinig last hadden van de crisis terwijl de Amerikanen zich alleen maar kunnen beroepen op een uitstekend geoliede geldpers. Een waterval in de grafiek is dus niet ondenkbaar. Het punt is alleen dat het de pensioenfondsen en particuliere beleggers zullen zijn die het grootste deel van dat ritje zullen beleven. De feestgangers (hedgefunds en zakenbanken) zijn dan waarschijnlijk al vertrokken.

Nederland, goud en zilver

In de grafiek hierboven kunnen we zien hoe Nederlandse aandelen zich in verhouding tot de Amerikaanse en Duitse beleggingen voorzichtig hebben gedragen. Dit komt mede door dat Nederland niet de eerste bestemming was voor buitenlandse partijen die een onderkomen zochten voor hun verse dollars. Wat dat betreft hebben de Duitsers ons wellicht behoed voor een al te grote zondeval.

Tot slot is het de vraag wat de edelmetalen doen als het feestje is afgelopen. Waarschijnlijk zullen deze in eerste instantie met de aandelen meedalen, omdat volgens de huidige ‘wijsheid’ het inflatie risico dan afneemt. Het geld dat van de beurzen wordt weggehaald moet echter ergens naar toe. Huizen, land, grondstoffen zullen dan toch weer in de picture komen. Als de prijzen daarvan worden opgedreven is inflatie niet te vermijden. Wie weet is een kilo goud dan wel het aspirientje voor het slapen gaan.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.