NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

‘QE Infinity’: de gevolgen van oneindig geld

14 nov 2012

De aankondiging van Ben Bernanki dat hij meer geld in omloop gaat brengen is nu een paar weken oud. De derde ronde Qunantative Easing 3 leidt tot veel verdeeldheid onder marktanalisten, de ingreep is inmiddels omgedoopt tot Quantative Easing Infinity ofwel oneindige monetaire verruiming. De initiële euforie die op de financiële markten ontstond is inmiddels bekoeld. Nu er niet langer sprake is van spectaculaire koersstijgingen op de beurzen kunnen in betrekkelijke rust de voor en nadelen worden afgewogen. Hierbij nemen we de resultaten van eerdere QE sessie in het achterhoofd. QE 1 en QE 2 hebben ieder in de weken die volgden een stijging van 10 tot 15 procent op de beurzen opgeleverd en nog grotere stijgingen in het edelmetaal. De gewenste impulsen voor de arbeidsmarkt en de economie in het algemeen zijn echter vooralsnog uitgebleven.

Consensus is er over een stijging in de prijzen van edelmetaal als bescherming tegen inflatie en een stijging van de koersen op de aandelen markten. De betekenis daarvan is echter beperkt tot de edelmetaalbezitters en bellegers voor de korte tot middellange termijn. De rest van de wereld leeft in grotere onzekerheid, maar ook beleggers en edelmetaalbezitters zullen op ten duur vanzelf met de lange termijn te maken krijgen. De analyses worden dus interessant waar het huizenprijzen, grondstofprijzen en geldcirculatie betreft. Wat de centrale banken willen is een hoge geldcirculatiesnelheid, stabiele huizenprijzen en het liefst lage grondstofprijzen. Zo ver is het nog lang niet en de vraag is hoe gaat Bernanke hiervoor zorgen.

Over de geldcirculatie en huizenprijzen hebben we twee weken eerder bericht. Deze week kijken we naar de grondstofprijzen en met name olie. Om de grondstof prijzen te drukken is proberen Westerse mogendheden al jaren olieproducerende landen te dwingen meer te produceren. Olieproducerende landen zullen echter onder huidige omstandigheden niet geneigd zijn meer te produceren. Zij laten investeren immers al jaren het overgrote deel van de opbrengsten in Amerikaanse Staatsobligaties. Door de huidige maatregelen worden de prijzen van dergelijke obligaties op het moment kunstmatig hoog gehouden en de opbrengsten zodoende laag. Met de huidige productie niveaus verdienen de meeste olieproducenten meer dan genoeg en zolang de rendementen op hun potentiele investeringen niet stijgen hebben ze geen reden om meer naar olie te boren.

De conclusie is dus dat QE bijdraagt aan een hoge olieprijs. Een hoge olieprijs houdt economische groei tegen. Bij hoge olieprijzen hebben consumenten en bedrijven immers minder te besteden, waardoor geld minder gaat rollen. Op het vlak van brandstof lijkt QE dus contraproductief te werken. Daarom zal de AmsterdamGold nieuwsbrief volgende week een zoektocht starten naar een positief aspect van QE. Voorlopig zitten goudbezitters in ieder geval hoog en droog.